بهداشت مواد غذایی

بهداشت مواد غذایی

یک دستور غذایی عمومی در ماه مبارک رمضان

افطار:

ابتدا با چای، آب جوش یا شیر گرم و خرما یا کشمش روزه خود را باز کنید و سپس یکی از غذاهای زیر پیشنهاد می شود:

نان و پنیرو سبزی (حتی الامکان استفاده از مغزها مثل گردو پسته نیز مناسب است)، شامی، انواع کوکو، فرنی یا شیربرنج

شام:

با فاصله 2 ساعت بعد از افطار یکی از غذاهای زیر را انتخاب کنید:

سوپ، آش، حلیم، خوراک لوبیا، عدسی، خوراک سبزیجات با کمی نان(بهتر است از نانهای سبوس دار مثل سنگک استفاده کنید) به همراه ماست وخیار یا دوغ و سبزی خوردن یا سالاد.

- بلافاصله بعد از شام از مصرف چای خودداری کنید چون جذب آهن را کاهش می دهد و بهتر است به عنوان دسر بعد از شام از میوه ها مخصوصا" مرکبات که حاوی مقادیر بالایی ویتامین C هستند استفاده کنید زیرا جذب آهن در بدن را افزایش می دهد و در متابولیسم طبیعی بدن و تولید برخی از هورمون ها نقش ویژه ای دارد.

- تا پایان شب و هنگام خواب از میوه ها،چای کمرنگ و سایر مایعات مخصوصا" آب استفاده کنید.

سحری:

وعده سحری بهتر است مثل وعده ناهار باشد و غذای اصلی در این وعده صرف شود:

انواع چلوخورشت ها و پلوهای مخلوط با حبوبات و سبزیجات ( عدس پلو و لوبیا پلو، سبزی پلو) به همراه مرغ، ماهی یا گوشت و سبزی های تازه مثل سبزی خوردن یا سالاد و ماست برای این وعده مناسب است.

- بلافاصله بعد از اتمام سحری از نوشیدن چای اجتناب کنید زیرا همان طور که گفته شد جذب آهن را کاهش می دهد و بهتر است از میوه ها و آب استفاده کنید.

- از نوشیدن زیاد چای در وعده سحری اجتناب کنید چون باعث افزایش ادرار و دفع مواد معدنی مورد نیاز بدن و بروز تشنگی در طول روز می شود.

- توصیه می شود که در وعده های سحری و افطار از پرخوری، مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی و غذاهای حاوی مقادیر زیاد قندهای ساده مثل قند و شکر پرهیز کرد.

- از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری اجتناب نمائید. چون چای باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک های معدنی که بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد می شود.

 

 

 

منبع

بهسایت


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: ماه مبارک رمضان


تاريخ : پنجشنبه ٢۱ امرداد ۱۳۸٩ | ۱۱:٤۳ ‎ق.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

آب ، مایع حیات بخش

آب ماده اساسی کل ساختمان بدن ماست، تقریبا 60درصد بدن را آب تشکیل می‌دهد. تمام فعالیت‌های بدن و سیستم‌هایی که در بدن ما فعالیت می‌کنند کارشان به همین آب وابسته است. برای مثال مواد سمی از طریق حمل با اب از بدن دفع می شوند. آب مواد مغذی را حمل می کند و به سلول‌ها می‌رساند. آب رطوبت مخاط بدن ، بینی، گلو و پوست را تامین می‌کند. کمبود آب مارا به درجاتی از بی‌آبی مبتلا می‌کند، کم آبی بدن وقتی پدید می‌آید که به هر دلیلی آب بدن کم شده باشد ، حتی کم‌آبی متوسط خستگی و ضعف می‌آورد.

 

ما به چقدر آب نیاز داریم؟

روزانه چقدر آب بنوشیم؟ سوالی که ساده است ولی جواب ساده‌ای ندارد. نیاز به آب برای هر فرد به عوامل متعددی بستگی دارد . میزان نیاز به میزان فعالیت‌ها و کار ما بستگی دارد، شغل ما و محل زندگی مان هم در میزان نیاز به آب تاثیر دارد. بنابراین نمی‌شود فرمول معینی برای افراد نوشت. ما باید راجع به شرایط بدنی خود بیشتر بدانیم تا بتوانیم نیازمان به آب را محاسبه کنیم.

به چند روش می‌توانیم متوجه میزان نیاز خود شویم. ما هر روز مقداری آب با تنفس ، تعریق، دفع ادرار و دفع روده ای از دست می‌دهیم که باید با خوردن مایعات و غذا آن را جایگزین کنیم.

متوسط دفع ادرار برای یک فرد بالغ 5/1 لیتر است . حدود یک لیتر هم از تنفس و عرق از دست می‌دهیم.

غذاها حدود 20 درصد آب مورد نیاز ما را تامین می‌کنند. بنابراین اگر ما روزی 2 لیتر آب یا مایعات دیگر (کمی بیشتر از 8 لیوان) بخوریم ، آب مورد نیاز را جایگزین کرده‌ایم.

 

8 لیوان آب روزانه

قانون 8 لیوان: روش دیگر که مرسوم است قانون 8*8 است. یعنی 8 لیوان 8 اونسی آب یا مایعات که تقریبا معادل 9/1 لیتر می‌شود. در این روش افراد سعی می کنند مقدار مایعاتی را که می‌خورند با این قانون منطبق کنند یعنی در روز معادل 8لیوان 8 اونسی مایعات یا آب بخورند اگر چه شواهد علمی برای این قانون وجود ندارد اغلب مردم آن به آن عمل می‌کنند.

بهتر است این 8 لیوان کی  خورده شود

یک لیوان بعد از بیدارشدن و یک لیوان قبل از صبحانه . یک تا دو لیوان یک ساعت بعد از صبحانه. بعد از ظهر تا عصر سه تا چهار لیوان با توجه به شرایط و درجه حرارت هوا

توصیه میشود در حین غذا و بعد از ان آب یا نوشابه سرد نخوریم چون درجه حرارت معده را پایین می آورد که هضم غذا را در معده با کندی و گاهی دشواری روبرو می‌کند . میزان توصیه شده

بر اساس توصیه انستیتو پزشکی امریکا برای برطرف شدن نیاز بدن به مایعات در مجموع ، مردان باید روزانه 3 لیتر مایعات تقریباً معادل 13 لیوان(230 cc) مایعات دریافت کنند و این مقدار برای زنان 2/2 لیتر معادل 9 لیوان روزانه توصیه شده است. اگر دفع ادرار شما روزانه شما حدود 5/1 لیتر و رنگ آن روشن باشد مصرف آب شما کافی است.

 

عواملی که روی نیاز به آب تاثیر می‌گذارد

هر کسی باید با توجه به شرایط میزان نیاز آب بدن خود را تامین کند شرایط آب و هوای که در آن زندگی می کنیم /وضعیت سلامت بدن / میزان فعالیت / بارداری و شیر دهی روی این نیاز تاثیر می‌گذارد .

 

ورزش

اگر شما ورزش می کنید یا هر فعالیتی که موجب شود عرق کنید برای جبران مایعات از دست رفته باید آب اضافی مصرف کنید که مقدار آن

بسته به میزان فعالیت از 5/1 تا 5/2 لیوان مایعات متغیر است ، اگر فعالیت طولانی باشد مثلاً دوی ماراتن قطعاً آب بیشتری نیاز خواهید داشت. میزان آب مورد نیاز مطابق میزان عرقی است که به دلیل ورزش و فعالیت کرده اید . بنا بر این مدت ورزش و سرعت آن بسیار اهمیت دارد . در ورزش های طولانی و سنگین بهتراست آب مخصوص ورزشکاران که حاوی املاح سدیم است نوشیده شود تا سدیمی که از طریق عرق دفع شده جایگزین شود . به این ترتیب دچار کمبودسدیم که ممکن است خطرات جدی داشته باشد نمی شوید . ضمناً بعد از ورزش هم نوشیدن باید ادامه داشته باشد .

 

آب و هوای منطقه

آب و هوای مرطوب و گرم در داخل یا خارج خانه موجب تعریق و در نتیجه نیاز بیشتر به آب می شود . هوای گرم در فضای بسته نیز موجب از دست دادن آب از طریق پو ست می شود. در این صورت باز میزان آب بالا می رود و ممکن است به محلولهای حاوی املاح نمک نیاز مند شوید ، قرار گرفتن در ارتفاع بیشتر از 2500 متر هم دفع ادرار را افزایش می دهد و هم موجب تنفس سریع می شود که هر دو مورد نیاز را بالا می برد .

 

وضعیت سلامتی

بعضی از علائم و بیماریها روی مقدار مورد نیاز آب تاثیر می گذارند . اگر مشکلات کلیوی دارید یا کلیه و مثانه شما سنگ ساز است باید میزان مصرف مایعات را افزایش دهید . از طرف دیگر بعضی شرایط مثل بعضی عوارض قلبی – کلیوی و کبدی ممکن است دفع آب بدن را کم کنند .در اینصورت باید مصرف آب و مایعات محدود شود . در این موارد مشاوره با پزشک اهمیت زیادی دارد.. تب ، اسهال و استفراغ از جمله مواردی هستند که باید در صورت ابتلا ی به آنها ، هم مصرف آب و هم مصرف املاح مانند ORS افزایش یابد.

 

حاملگی و شیر دهی

زنان باردار و شیرده نیاز به مایعات بیشتری دارند تا دچار کم آبی نشوند. مؤسسات تحقیقاتی توصیه می کنند زنان بار دار و شیرده روزانه 2 تا 3 لیتر مایعات حدود 10 لیوان آب و مایعات مصرف کنند .

 

برای مقابله با کم آبی چه کنیم

بهتر است همیشه یک ظرف آب همراهمان باشد تا در مواقعی که نیاز داریم مصرف کنیم در راهپیمایی و مسافتهایی که با ماشین هستیم، در ترافیک و هوای گرم داشتن آب موجب می شود که بدن دچار کم آبی نشود. فراموش نکنیم غذاهائی که مصرف می کنیم ، میوه ها و سبزی ها حدود 20 درصد از آب مورد نیاز بدن را تامین می کنند 80. درصد باقیمانده باید با نوشیدن سایر مایعات و آب تامین شود .

بعضی از میوه ها مثل هندوانه ، گوجه فرنگی 90 درصد آب دارند شیر و آب میوه ها هم حاوی آب هستند . مخمر آب جو ، نوشابه، قهوه و چای ،آب بدن را تامین می کنند . ولی اینها نباید بخش اصلی آب مورد نیاز روزانه تان را تامین کنند آب خودش یکی از بهترین هاست چون کالری ندارد ،‌ در دسترس است و گران هم نیست .

مــــــهم

فکر نکنید که باید فقط زمانی که احساس تشنگی می کنید، آب بخورید .تنها احساس تشنگی علامت کم آبی بدن نیست. با افزایش سن بدن قدرت خود را در نشان دادن کم ابی به صورت تشنگی از دست می دهد. . یعنی مغز علائم تشنگی را در یافت نمی کند ، به همین دلیل سالمندان معمولا در خطر کم آبی بدن قرار می گیرند.از سوی دیگر ادرار زیاد و تشنگی زیاد خودش می تواند علامتی برای بیماری باشد که در این موارد باید حتماً با پزشک خود مشورت کنید . برای پیشگیری از کم آبی و اطمینان از اینکه بدنتان را در معرض کم آبی قرار نداده اید آب را بعنوان نوشابه انتخابی خود برگزینید .

 

 منبع

بهسایت

 


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: آب


تاريخ : پنجشنبه ٢۱ امرداد ۱۳۸٩ | ۱۱:٤٢ ‎ق.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

آشنایی با 7 ماده غذایی چربی‌سوز
همه ما می‌دانیم، اگر بیش ازاندازه لازم کالری بگیریم، چاق می‌شویم

در اینجا 7 ماده غذایی از بین برنده چربی را به شما معرفی می‌کنیم.

1- سیب

 یک ضرب‌المثل قدیمی می‌گوید:"‌خوردن یک سیب در روز، دکتر را از شما دور می‌کند".
در اینجا می‌توان
 گفت خوردن سیب نه تنها دکتر، بلکه چربی‌های اضافی بدن و اضافه وزن را نیز از شما دور می‌کند.

1-سیب سرشار از پکتین است که از دسته فیبرهای محلول می باشد. طی تحقیقات محققان برزیلی، ‌اگر سیب را قبل از غذا بخورید تاثیر آن در از بین بردن چربی و کاهش وزن 33 درصد بیشتر خواهد بود.

2- سیر

این ماده غذایی با داشتن ترکیب فعال آلیسین، دارای خواص آنتی‌باکتریال است و سطح کلسترول و چربی‌های غیر سالم را کاهش می‌دهد و چربی سوز قوی محسوب می‌شود.

3- گوجه فرنگی

سعی کنید این ماده غذایی مفید را در برنامه غذایی خود بگنجانید. خوردن گوجه فرنگی نه‌تنها باعث سوزاندن چربی‌های اضافی بدن می‌شود بلکه ضد سرطان بوده و به کاهش فشار خون بالا نیز کمک ‌می‌کند.[توصیه‌های جدید برای درمان فشارخون بالا ]

4- هویج

استفاده از هویج قبل از هر وعده غذایی، کمک خوبی برای کاهش وزن و از بین بردن چربی‌های اضافی بدن خواهد بود.

5- پرتقال

پرتقال‌ها دارای ویتامین C فراوان هستند و حاوی خواص چربی سوز می‌باشند.

6- انبه

انبه ‌ها مملو از فیبر هستند و و مقدار کالری آن‌ها بسیار کم است.

7- اسفناج

اسفناج سرشار از آهن می‌باشد و سطح کلسترول خون را پایین می‌آورد و ضد سرطان است.

برگرفته از همشهری آنلاین

 


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: غذای چربی سوز


تاريخ : شنبه ٩ امرداد ۱۳۸٩ | ۸:٢٦ ‎ق.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

اسنک به غذایی اطلاق می شود که معمولاً به عنوان یکی از وعده های اصلی غذا (صبحانه، ناهار، شام) مصرف نمی شود؛ بلکه میان وعده ای است که موقتاً گرسنگی فرد را برطرف می سازد و انرژی مختصری برای انجام کار فراهم می کن؛ در واقع اسنک نوعی غذای مختصر می باشد.

معمولاً اسنک ها را طوری تهیه می کنند که نسبت به غذاهای طبیعی، مدت زمان نگهداری آنها طولانی تر بوده و زود فاسد نشوند. بنابراین اغلب، مواد نگهدارنده، شیرین کننده و دیگر مواد افزودنی دلخواه همچون شکلات، بادام زمینی و انواع اسانس ها را به آنها اضافه می کنند. در طبقه بندی غذاها، غذاهایی که تحت نام اسنک تهیه می شوند در قسمت غذاهای فاقد مواد مغذی «junk food» قرار می گیرند. این نوع غذاها ارزش غذایی نداشته و در تغذیه و سلامتی افراد هم، نقشی ایفا نمی کنند.

هر ساله، کارخانجات تولید کننده انواع غذاهای اسنکی، همچون کارخانجات ایالات متحده آمریکا، میلیاردها دلار نصیبشان می شود. بازار فروش محصولات اسنکی بسیار وسیع است و هر شرکتی سعی دارد تا سهم بیشتری از این بازار را به چنگ آورد. به دنبال آن، تبلیغات گسترده ای برای راضی کردن مشتریان به خرید این محصولات وجود دارد.

غذاهای اسنک بسیار بیشتر از غذاهای مغذی مثل میوه، سبزیجات، گوشت و لبنیات تبلیغ می شوند و اغلب تبلیغات تلویزیونی برای خرید انواع اسنک ها طراحی شده است.

با افزایش نگرانی ها در خصوص تغذیه، رژیم غذایی، کنترل وزن و سلامتی، برخی افراد سعی می کنند تا غذاهای سالم تری (همچون مغز انواع میوه، سبزیجات، کیک های برنجی و یا حبوبات) مصرف کنند.

چند نوع اسنک

•           آب نبات

•           کلوچه

•           پاپ کورن «ذرت بو داده»

•           چیپس سیب زمینی

•           نوشیدنی

•           شکلات

منابع :

 

1-         اینترنت

2-         مقدمه ای بر تکنولوژی فراورده های غلات / مولف : رسول پایان . ویراست 3 ، تهران : آییژ، 1384

3-         آراسته ، نیکو ( مترجم ) ، تکنولوژی غلات ، انتشارات آستانه قدس ، 1370

4-         رجب زاده ، ناصر ، مبانی فناوری غلات 1381 – انتشارات دانشگاه تهران

5-         خدابنده ، ناصر ، غلات ، انتشارات دانشگاه تهران ، 1369

 


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: اسنک


تاريخ : دوشنبه ٤ امرداد ۱۳۸٩ | ۱:٥٦ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

بیشتر غذاهایی که می خوریم ، دربدن تجزیه شده وبه گلوکز که نوعی قند است تبدیل می شود. گلوکز ازراه خون به طرف سلولها حرکت می کند.انسولین ماده ایی است که توسط بدن درلوزالمعده ساخته می شود وبه گلوکزاجازه می دهد تابه سلول واردشود.درسلول گلوکز صرف تولیدانرژی می شود که شما برای فعالیت وانجام کارهای روزانه به آن نیازدارید. اگر به بیماری دیابت یا مرض قند مبتلا هستید ٍبدنتان نمی تواند انسولین کافی بسازد ویا نمی تواند انسولین ساخته شده را خوب مصرف کند بنابراین،گلوکز درخون باقی می ماند وسلول های بدن شما انرژی مورد نیاز خودرابدست نمی آورند.

بیماری دیابت بر دونوع است : دیابت نوع اول و دیابت نوع دوم

دیابت نوع اول معمولا در سنین پایین  وبیشتردر نوجوانان دختر 12-10 سال و در پسران 14-12 سال بروزمی کند.   در این نوع دیابت ، بیمار باید هرروز انسولین تزریق کنند.

دیابت نوع دوم شایعتر است 90 تـــا 95% موارد شنــاخته شــده دیـــابت را شامل می‌شود. عواملی مانند افزایش ســـن (سن بالای 45 سال)، چاقی (به ویژه چاقی شکمی) و اضـــافه وزن، ســـابقه خـانوادگی، دیـــابت بارداری، فعالیت بدنی کم، نژاد، سابقه تولد نوزاد بزرگتر از 5/4 کیلو گرم خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد. این فرم از دیابت ممکن است سالها ناشناخته بماند زیرا گلوکز خون بطور تدریجی بالا می‌رود. این بیماران 2 تا 4 برابر بیشتر از دیگران در معرض خطر بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند

 

 این نوع دیابت رامی توان با تغذیه مناسب وفعالیتهای بدنی روزانه کنترل کرد.

نشانه های دیابت :

پرادراری وتکرر ادرار

احساس تشنگی و زیاد نوشیدن آب

احساس ضعف وپرخوری

کاهش و زن بدون دلیل

بیماری دیابت چه عوارضی دارد؟

درصورتی که بیماری دیابت کنترل نشود، می تواند دردرازمدت منجر به بیماریهای قلبی عروقی ، اختلالات بینایی ، نارسایی وازکارافتادگی کلیه ها وبروززخمهای پوستی به حصوص درپاها وآسیبهای عصبی گردد ودرنهایت منجر به صدمات جبران ناپذیری مثل کوری، قطع پاها وسکته مغری وقلبی بشود.

اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید باید درتغذیه خود به نکات زیر توجه کنید:

-         تعداد وعده های غذایی را بیشتر وحجم غذایی که در هر وعده می خورید را کمتر کنید.

-         بعضی از موادغذایی مثل نان بربری،نان تافتون ،نان سنگک، برنج اروگوئه ،برنج تایلندی، لپه ،عدس،لوبیا قرمز ،لوبیا چیتی،ماش کمتر قند خون را بالا می برند .از این مواد غذایی می توانید استفاده کنید.

-         بعضی از موادغذایی مثل نان لواش، برنج صدری،برنج طارم و نخودفرنگی بیشتر قند خون رابالا میبرندواز این ها باید کمتر مصرف کنید.

-         بعضی از موادغذایی مثل لواش ماشینی ،باقلا سبز بدون پوست ،هویج ،سیب زمینی  باعث بالا رفتن قند خون می شوند .از مصرف این غذاها خودداری کنید.

-          از میو های خیلی شیرین مثل انگور،خربزه ،انجیر که دارای مقدارزیادی قند هسنتد ،کمتر استفاده کنید.

-          بجای مصرف قند وشکر از خرما ،کشمش وتوت خشک به مقدار کم استفاده کنید. توجه داشته باشید که مصرف زیاد این ها هم موجب بالا رفتن قند خون می شود.

-          ازخوردن غذاهای خیلی شیرین مثل انواع شیرینی ها ، بیسکویت ، شربتها ، شکلات ها ، نوشابه های گازدار وآب میوه های صنعتی که حاوی مقدارزیادی موادقندی هستند خودداری کنید.

-          برای کنترل وزن خود وجلوگیری از اضافه وزن وچاقی ،فعالیت بدنی مناسب وکافی داشته باشید. حداقل 30دقیقه پیاده روی روزانه توصیه می شود.

-          برای اطمینان ازسلامت چشم ها وکلیه های خود بطورمرتب به پزشک مراجعه کنید.

-          قند وشکر رژیمی که همان شیرین کننده های مصنوعی هسنتد ،موجب افزایش قند خون نمی شوند واستفاده متعادل ازانها مجاز است اما مصرف بیش از حد انها به دلیل احتمال بروزناراحتی های گوارشی ،نفخ واسهال توصیه نمی شود.

 


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: دیابت , علل


تاريخ : دوشنبه ٤ امرداد ۱۳۸٩ | ۱:٥٦ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

 

در این مقاله هفت گام به منظور خودمدیریتی دیابت عنوان می‌شود که به شما کمک خواهد کرد تا در کنترل دیابت توانمند باشید.

مراقبت‌های دیابتی به شما کمک خواهد کرد که احساس بهتری داشته باشید و نیز احتمال کمتری برای ابتلا به بیماری‌های قلبی، سکته، نارسایی کلیوی، مشکلات دهانی‌دندانی، آسیب عروقی، قطع عضو و مشکلات در بینایی داشته باشید.

گام اول: سعی کنید بیشتر و بیشتر در زمینه ‌این بیماری بیاموزید.

دانش بیشتر به شما کمک خواهد کرد با شناخت بیشتری این بیماری را کنترل کنید. اخبار مربوط به دیابت، مقالات دیابتی و برنامه‌های آموزشی را دنبال کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید در کلاس‌هایی که به منظور آموزش بیماران دیابتی از سوی انجمن‌های دیابت تشکیل می‌شود، شرکت کنید. کتاب‌های علمی‌ را که برای آموزش بیماران دیابتی تهیه شده است را مطالعه کنید و از متخصصان برای کسب اطلاعات صحیح و علمی‌ استفاده کنید تا مهارت و دانش خود را در حوزه‌های گوناگون این بیماری بیفزایید و در درمان خود مشارکت داشته باشید. روش صحیح تزریق انسولین، نحوه تنظیم زمان تزریق انسولین و صرف غذا و چگونگی تنظیم دوز انسولین با کربوهیدرات مصرفی از جمله مواردی است که دانستن آن می‌تواند نقش به سزایی در بهبود روند کنترل قند خون شما داشته باشد.

گام دوم: برای کنترل درمان خود مراجعه مستمر داشته باشید.

کنترل دیابت نیاز به مراجعات مرتب و چکاپ پزشکی دارد.

فراموش نکنید که برای مشاهده چگونگی پاسخ بدن شما به درمان شاید لازم باشد مراجعات مرتب و پی در پی داشته باشید.

این امر طبیعی است.

گام سوم: برنامه غذایی مناسب داشته باشید و فعالیت بدنی را فراموش نکنید.

برای بهبود کنترل بیماری لازم است برنامه غذایی مناسب داشته باشید و از فعالیت‌های بدنی غافل نشوید. ورزش علاوه بر کنترل وزن، افزایش قند خون را کند کرده و حساسیت نسبت به انسولین را افزایش می‌دهد و عوارض قلبی‌عروقی را کاهش می‌دهد. بنابراین کاهش وزن و حفظ آن و فعالیت بدنی منظم و با شدت متوسط به مدت حداقل 30 دقیقه در روز توصیه می‌شود.

گام چهارم: وزن خود را کنترل کنید.

افراد مبتلا به دیابت نوع 2 اغلب اضافه وزن دارند و یا دچار درجاتی از چاقی هستند و علاوه بر اینکه چاقی خود خطر فاکتوری برای ابتلا به دیابت است، کنترل قند خون را نیز با مشکل روبه‌رو خواهد کرد.

گام پنجم: C.B.A دیابت را بشناسید و کنترل کنید.

فشارخون، کلسترول سرم و قند خون خود رابه طور مرتب اندازه‌گیری کنید. هدف از درمان کنترل این سه عامل در محدوده نرمال و یا نزدیک به آن است.

گام ششم: مراقب پاهای خود باشید.

در افراد دیابتی، التیام زخم‌ها به کندی صورت می‌گیرد، به ویژه اگر دیابت کنترل نشده باشد. پس مراقب پاهای خود باشید. از پوشیدن کفش‌های نامناسب بپرهیزید. بهداشت پاها را رعایت کنید و به طور مرتب پاهای خود راکنترل کنید. پیدایش زخم در پاهای خود را جدی بگیرید.

گام هفتم: قند خون خود را مرتب کنترل کنید و طرز استفاده از دستگاه تست قند خون را بیاموزید.

قند خون خود را طبق دستور پزشک در ساعات معینی پیش از وعده غذایی، پس از آن و پیش از خواب بررسی کنید. مقادیر آن را یادداشت کنید و با مقادیر طبیعی مقایسه کنید. قند خون طبیعی ناشتا 80 تا 120 میلی‌گرم/ دسی‌لیتر بوده و پس از صرف غذا حداکثر تا 200 میلی‌گرم / دسی‌لیتر طبیعی است.

افراد دیابتی که قند خون، فشارخون و کلسترول خود را در محدوده طبیعی حفظ می‌کنند می‌توانند مطمئن باشند که دیابت را کنترل کرده و از عمری طبیعی و باکیفیت برخوردارند.

برگرفته از بهسایت


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: دیابت


تاريخ : دوشنبه ٤ امرداد ۱۳۸٩ | ۱:٥٦ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

توجه کنید

- از حمل نان در لابه لای ورقه های روزنامه استفاده نکنید.

- هیچ نوع نانی را داغ در کیسه پلاستیک نگذارید زیرا رطوبت آنرا بصورت خمیر در آورده وآنرا بیات می کند و شما مجبور می شوید نانهای مصرف نشده را دور بریزید

- مواد موجود در پلاستیک در مجاورت نان داغ مواد سمی را از پلاستیک به نان منتقل می کند .

- هرگز نان ها را در یخچال نگهداری نکنید چون در محیط سرد و مرطوب نانها بیات شده و در طولانی مدت کپک می زنند .

- می دانید که مصرف نان کپک زده برای سلامت شما خطر ناک است و حتی اگر آنرا دور بریزید ممکن است توسط عدهای جمع آوری و به مصرف دام برسد که آنهم خطر آلودگی را توسط محصولات دامی به شما بر می گرداند. چیدن نانهای داغ بر روی هم کپک زدگی را تسهیل و تسریع می کند و ضایعات نان را تشدید می کند . پس از دسته کردن نان داغ پرهیز کنید .

- در هنگام حمل نان به منزل از گذاشتن نان کنار گوشت ،سبزی پاک نشده و سایر موادی که ممکن است نان را آلوده کند بپرهیزید.

برگرفته از سایت بهسایت


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: بهداشت , نان


تاريخ : دوشنبه ٤ امرداد ۱۳۸٩ | ۱:٥٦ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

متاسفانه آمار مصرف شیر و فرآورده های لبنی در ایران بسیار نگران کننده می باشد. بطوریکه میزان مصرف شیر و فرآورده های آن چیزی در حدود ٧٩ کیلوگرم به ازای هر فرد در سال گزارش گردیده است که در صورت صحت چنین آماری باید در آینده نه چندان دور شاهد مشکلاتی نظیر پوکی استخوان خواهیم بود.

طبق آمار جهانی میزان مصرف شیر و فراورده های لبنی در کشورهای اروپایی سالانه در حدود ٣٢٠ کیلوگرم به ازای هر فرد و در آمریکا در حدود ٢٧٠ کیلوگرم می باشد که باید بطور متوسط هر فرد بالغ در سال ١٨٠ کیلوگرم از شیر و فرآورده های لبنی استفاده نماید تا در آینده دچار عوارض ناشی ار کمبود مصرف این ماده مغذی نگردد.

هر فرد بالغ باید روزانه ٢٠٠ گرم ماست+٣٠ گرم پنیر + دو فنجان شیر مصرف نماید.


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: شیر , محصولات لبنی


تاريخ : دوشنبه ٤ امرداد ۱۳۸٩ | ۱:٥۳ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

ارزش تغذیه‌ای بستنی

بستنی به‌طور معمول به عنوان محصولی لوکس که برای لذت بردن خورده می‌شود مورد توجه است. این ماده غذایی تا به حال از لحاظ تغذیه‌ای، توجه زیادی را به خود معطوف نکرده است. اما به‌دلیل آنکه مصرف بستنی رو به افزایش است، خواص تغذیه‌ای آن مهم‌تر جلوه کرده است. سوالی که در اینجا باید مطرح شود آن است که چه اقداماتی باید به منظور افزایش خواص تغذیه‌ای بستنی انجام گیرد، بدون آنکه‌ این تلاش‌ها بر قابلیت ایجاد لذت که با خوردن بستنی به فرد دست می‌دهد، تاثیر منفی داشته باشد؟

بستنی ماده غذایی اررزشمندی است که در بردارنده پروتیین با کیفیت بالا، ویتامین B2، کلسیم و دیگر مواد معدنی و ویتامین‌های ضروری است. محتوای کالری و چربی این محصولات به نوع شیر مصرفی آن و خامه مورد استفاده، زرده تخم مرغ یا مواد شیرین کننده مصرفی بستگی دارد.

پایه لبنی بستنی این امکان را ایجاد می‌کند تا نقطه شروع خوبی برای تولید یک محصول غذایی با ارزش تغذیه‌ای مناسب باشد. راه‌های افزایش خواص تغذیه‌ای بستنی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

· غنی سازی محصول با مواد مغذی

· حذف یا جایگزینی اجزای سازنده‌ای که اثر منفی دارند (شکر)

· غنی سازی محصول با اجزایی با قابلیت فعالیت زیستی(بیواکتیو) مانند پروبیوتیک‌ها، پری بیوتیک‌ها و فیتوسترول‌های کاهنده کلسترول یا فیتو استانول‌ها

· کاربرد "دستورالعمل‌های خاص" برای آنکه به بستنی ساختاری مغذی مناسب داده شود.

از زمانی‌که شیر به عنوان جزو پایه در تولید بستنی به‌کار گرفته شد، مقایسه میان شیر و بستنی از لحاظ ترکیبات مغذی رواج یافت. شیر، منبعی فوق العاده‌ای از مواد مغذی ضروری متعدد از قبیل پروتیین‌های با کیفیت عالی، ویتامین‌ها، مواد معدنی و ریز مغذی است. مصرف شیر می‌تواند رژیم غذایی را که از لحاظ بعضی مواد مغذی نقصان دارد، متعادل سازد. شیر منبع مناسب بیشتر ویتامین‌ها، به‌ویژه ویتامین‌های B1 و B2 و همچنین تعداد زیادی از مواد معدنی و ریز مغذی‌ها به‌ویژه کلسیم، فسفر و پتاسیم است.

محتوای انرژی بستنی با پایه لبنی حدود چهار برابر بیشتر از شیر پر چرب بوده ولی مواد مغذی موجود در آن تقریبا به یک اندازه است. افزودن چربی یا شکر به بستنی عامل کاهش قابل ملاحظه‌ای در شاخصه سنجش مغذی بودن بستنی در قیاس با شیر است. البته اهمیت تغذیه‌ای بستنی وابسته به میزان مصرف آن است. برای مثال، در ایالات متحده اگر مصرف روزانه بستنی را برای هر فرد 41 گرم در نظر بگیریم و این 41 گرم بستنی را با 41 گرم شیر جایگزین کنیم، میزان مواد مغذی جذب شده از سوی بدن تغییری نمی‌کند اما انرژی دریافتی ممکن است از 104 کیلو کالری در روز به 26 کیلو کالری در روز کاهش یابد. این کاهش به ظاهر ناچیز در انرژی دریافتی می‌تواند به کاهش وزن بیش از سه کیلوگرم در سال منجر شود.

در ایالات متحده بیش از 55 درصد افراد مبتلا به اضافه وزن هستند و حدود 20 درصد چاق هستند، بستنی به عنوان یک ماده غذایی با محتوی انرژی بالا، به معضل افزایش وزن مرتبط است. چالش اصلی در صنعت بستنی تولید این محصول با محتوی انرژی کم – با حذف شکر و چربی- و از طرفی حفظ ویژگی‌های حسی مطلوب آن است. پیشرفت‌ها در زمینه صنایع غذایی و تکنولوژی‌های تولید به تولید موفقیت‌آمیز بستنی با کالری کم منجر شده است.

به زودی ما ممکن است شاهد دیگر تولیدات بستنی با افزایش ارزش تغذیه‌ای بستنی (به‌وسیله غنی سازی با مواد مغذی یا استفاده از اجزای فعال زیستی مانند پروبیوتیک‌ها، پری بیوتیک‌ها و فیتوسترول‌های کاهنده کلسترول یا فیتو استانول‌ها)در این صنعت باشیم.

آنچه در این میان جای نگرانی است، غنی‌سازی بستنی با مواد مغذی یا دیگر اجزای فعال زیستی بدون کاهش محتوی انرژی محصول است.

 


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: بستنی


تاريخ : دوشنبه ٤ امرداد ۱۳۸٩ | ۱:٥۳ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()
.: Weblog Themes By Slide Skin:.