بهداشت مواد غذایی

بهداشت مواد غذایی

ویتامین ها و موادمعدنی :
هرچند درضمن فرایند حرارتی ، پاره ای از ویتامین های موجود درشیر کاهش می یابند، اما بعضی از این ترکیبات به وسیله باکتری های ماست درضمن فرایند تولید ، به مقدار قابل توجهی ساخته می شوند . محققان زیادی ادعا کرده اند که رابطه ای مستقیمی بین مصرف ماست وافزایش طول عمر وجود دارد . از آن جمله طول عمر قبایل ساکن دربلغارستان را به مصرف زیاد ماست مرتبط دانسته اند .

 


پروفسور مچینکوف معتقد بود که درآینده نقش درمانی باکتری های لاکتیک ( باکتری های موجود درماست ) کشف خواهد شد وارزش این امر کم تر از اکتشاف پنی سیلین دردرمان عفونت نیست .

باکتری های ماست قادربه تحمل شرایط اسیدی داخل دستگاه گوارش انسان می باشند ، بنابراین این باکتری ها درحفظ باکتری های مطلوب دستگاه گوارش بسیار مفید هستند . باکتری های ماست قادرند بخشی ازترکیبات مضری را که به وسیله ی دیگر باکتری هادردستگاه گوارش تولید می شوند ، خنثی نمایند . این امر درارتقای سلامتی انسان نقش مهمی را دارا می باشد .


درزیر به چند نکته مهم دیگر درخصوص ویژگی های اختصاصی ماست اشاره می شود :

1- هضم ماست آسان تر از شیر است .

2- ماست با تقویت باکتری های مفید ساکن روده ، باعث افزایش سلامت دستگاه گوارش می شود .
ماست با خنثی سازی برخی ترکیبات مضر صفراوی ، از تحریک جدار روده ها کاسته واحتمال بروز تومور روده را کاهش می دهد .

کلسیم موجود درماست نیز مانع رشد بی رویه ی سلول های پوششی روده ی بزرگ می شود . یک بررسی نشان داده است افرادی که کلسیم بیش تری مصرف می کنند وبروزسرطان روده درآن ها کم تر است .
مطالعه دیگری نشان داده که متوسط ورودی 1200 میلی گرم کلسیم در روز به بدن ، باعث کاهش چشم گیر شیوع و بروز سرطان روده بزرگ می شود .

3- ماست با ایجاد شرایط مناسب بیولوژیکی ، باعث جذب بهتر برخی مواد غذایی می گردد که از جمله آن ها می توان به افزایش جذب کلسیم وویتامین های گروه B اشاره نمود.

4- اسیدموجود درماست به برگشت حالت عادی روده ها پس از عفونت ها کمک می نماید .
ماست می تواند درپیش گیری از بروزعفونت ها وبیماری های گوارشی ناشی از ویروس ها وحساسیت های غذایی مفید باشد .

5- بررسی ها نشان داده ، که ماست درکمک به درمان اسهال کودکان مفید بوده است .

6- متخصصان درهنگام مصرف آنتی بیوتیک ها ، مصرف ماست را توصیه می نمایند زیرا اغلب آنتی بیوتیک ها باعث نابودی باکتری های مفید دستگاه گوارش شده ومتعاقبا باعث اختلال درکار دستگاه گوارش می شوند .

بررسی ها نشان داده که نابودی باکتری های مفید دستگاه گوارش خود نیز می تواند باعث بروز اسهال های متوسط تا شدید شود. ماست می تواند به برگشت شرایط طبیعی روده ها کمک نماید . توصیه شده درهنگامی که قراراست بیمار بیش از 2هفته آنتی بیوتیک مصرف نماید ، حداقل 250 میلی لیتر ماست را دررژیم غذایی روزانه خود قراردهد .

7- ماست باعث کاهش عفونت های ناشی از قارچ ها دردستگاه تناسلی زنان می شود .
تحقیقات نشان داده ، مصرف روزانه ی 250 میلی لیتر ماست حاوی باکتری های زنده ، باعث کاهش تعداد قارچ ها ومخمرهای بیماری زا دردستگاه تناسلی زنان شده وشیوع عفونت ناشی از این ارگانیزم ها را کاهش می دهد .

8- ماست منبعی غنی از کلسیم است .
250 میلی لیتر ماست دارای 450 میلی گرم کلسیم می باشد . این مقدار می تواند نصف نیاز کودکان و40 -30 درصد نیازکلسیم بزرگ سالان را برطرف کند . باید درنظرداشت که حضور باکتری های زنده درماست ، باعث افزایش جذب کلسیم دربدن می شود . بررسی ها نشان داده است که مقدار جذب کلسیم از 250 میلی لیتر ماست درمقایسه باهمین مقدار شیر بیش تراست .

9- ماست منبع بسیار خوبی برای جذب پروتئین است .
درهر250 میلی لیتر ماست تقریبا 14- 10 گرم پروتئین موجود می باشد ، که تقریبا برابر با 20 درصد نیازروزانه است . هم چنین عملیات تخمیر باکتریهای ماست باعث سهولت تسهیل جذب پروتئین ها می شود . به این دلیل پروتئین های ماست را پروتئین های پیش هضم شده (predigested) می نامند .

10- ماست وکاهش کلسترول
تحقیقات نشان داده که ماست می تواند باعث کاهش کلسترول خون شود . این ممکن است به علت تأثیر فعالیت باکتری های زنده وسهولت متابولیسم کلسترول باشد . زیرا ماست می تواند اتصال هایی را با اسیدهای صفراوی ایجاد کند .(اسیدهای صفراوی درساخت کلسترول نقش دارند.)

11- ماست ورشد کودکان
درکودکانی که دچاربیماری سوء جذب هستند ، ماست به جذب دوترکیب مهم غذایی پروتئین ها ومواد معدنی کمک می کند . اسید لاکتیک موجود درماست باعث سهولت جذب وهضم این ترکیبات مغذی می شود .

12- محققان توصیه می‌کنند که برای کاهش وزن باید مصرف ماست در رژیم غذایی گنجانده شود.
بسیاری از افرادی که برای لاغر شدن رژیم غذایی دارند، فرآورده‌های لبنی را از فهرست مواد غذایی حذف می‌کنند این در حالیست که محققان دریافتند ماست در واقع توانایی بدن را برای سوزاندن چربی‌ها تقویت کرده و حفظ عضلات در وضعیت مناسب را تسهیل می‌کنند.

افرادی که در رژیم غذایی خود ماست کم چربی را می‌گنجانند، بیشتر از افرادی که صرفا دریافت کالری خود را کم می‌کنند، کاهش وزن دارند.

همچنین افرادی که ماست می‌خورند در مقایسه با افراد دیگر"22" درصد بیشتر وزن، "61" درصد بیشتر چربی بدن و "81" درصد بیشتر چربی شکم را در طی "12" هفته کم می‌کنند.

در این تحقیق افراد چاق سالم شرکت داشتند که به دو گروه تقسیم شدند. هر دو گروه از رژیم غذایی کم کالری استفاده کردند که "500" کالری کمتر از میزان معمول دریافت کالری بود.

یک گروه تقریبا "1100" میلیگرم کلسیم در روز شامل 3 وعده ماست کم چرب مصرف می‌کرد و گروه دیگر در حدود "500" میلیگرم کلسیم مصرف می‌کرد که این میزان کم، خاص رژیم غذایی آمریکایی است.

پس از گذشت "12" هفته، میزان متوسط کاهش وزن در گروهی که ماست کم چرب استفاده می‌کرد "6" کیلوگرم بود. افراد این گروه در حفظ حجم عضلات در وضعیت مناسب دو برابر بیش از گروه دیگر موفق بودند.

 

منابع:

سایت خبری صنعت غذا و کشاورزی



Read more: http://www.milkindustry.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=710:1388-07-01-03-46-04&catid=38:public&Itemid=115#ixzz1Sf1sfTKc

موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: فواید مصرف ماست


تاريخ : چهارشنبه ٢٩ تیر ۱۳٩٠ | ٩:۱۳ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()
تب مالت یک بیماری میکروبی واگیردار بین انسان و دام است که از حیوانات به انسان منتقل می شود.این بیماری از سالیان قبل به صورت بومی در ایران وجود داشته
 
و هر ساله موجب ابتلاء تعداد زیادی از انسانها و متعاقب آن ناتوانی افراد می گردد همچنین در اثر ابتلا ء دام ها باعث سقط جنین ، کاهش وزن ، کم شدن شیر و منع
 
فروش و صادرات دام گشته و صدمات اقتصادی هنگفتی را به دنبال دارد

 

راههای سرایت بیماری به انسان

 
 
عامل این بیماری می تواند از راه دستگاه گوارش ، تنفس و همینطور از راه جلدی به بدن انسان وارد شود

 

راههای عمده انتقال عبارتنداز

 
مصرف شیر خام و فراورده های لبنی آلوده خصوصا پنیر تازه ، سر شیر و بستنی خامه دار ، فله (تهیه شده از آغوز یا جک)
 
 آلوده بودن ظروف مورد استفاده در حین شیر دوشی
 
تماس مستقیم با بافتهای آلوده دامی مثلا حین کمک در زایمان دام مبتلا و یا تماس با پوست و مواد دفعی دامهای مبتلا
 
 تنفس گرد و غبار موجود در هوای طویله و اصطبل دامها و یا آزمایشگاه ها
 
 احتمال انتقال بیماری از طریق خون ، پیوند مغز استخوان و انتقال مکانیکی آلودگی توسط حشرات نیز وجود دارد

 

علائم بیماری

 
این بیماری می تواند به صورت حاد ، تحت حاد یا مزمن بروز نماید
 
علائم کلی بیماری شامل موارد زیر است
 
ثابت ترین یافته تب می باشد که بین 5/37 تا 40 درجه متغییر بوده می تواند با احساس سرما یا لرز تکان دهنده همراه باشد .دردهای منتشر بدن ، سر درد ، تعریق
 
شدید بویژه شبها ، ضعف و خستگی  ، بی اشتهایی ، لاغری و افسردگی ، بزرگ شدن کبد ، طحال و غدد لنفاوی از سایر علائم تب مالت می باشد

 

راههای پیشگیری

 
برای جلوگیری از ابتلا به تب مالت رعایت نکات زیر ضروری است
 
در صورت مصرف شیر خام قبل از مصرف آنرا به مدت 20 دقیقه در حالت جوش قرار دهید. 
 از مصرف خامه و بستنی غیر پاستوریزه و پنیر تازه خودداری نمائید
 
پنیر تازه و بی نمک قبل از مصرف به مدت 2 ماه در آب نمک قرار دهید تا در صورت آلودگی میکروب بیماری از بین برود
 
 از تماس با جنین سقط شده دام خودداری نمائید.
 
 ظروف مخصوص شیر دوشیدن را قبل از استفاده با دقت کامل شستشو دهید
 
 شیر دامی که جدیداً سقط جنین داشته را مصرف نکنید (لازم به ذکر است گوشت حیوانات مبتلا به تب مالت اگر خوب پخته شود قابل استفاده است)
 
از تماس مستقیم با بافتهای آلوده حیوان خودداری نمائید.(بویژه ترشحات دستگاه ادراری ، تناسلی و دهان )
 
دام تلف شده ، سقط شده و ترشحات رحمی دامهای آلوده را سوزانیده یا به مقدار کافی بر روی آنها مواد ضدعفونی کننده ریخته به طور بهداشتی دفن نمائید. در
 
صورت لزوم تماس با ترشحات رحمی و دام تلف شده سعی شود از دستکش استفاده گردد
 
 از کشتار پراکنده دامها در فضای باز بایستی پرهیز نمود
 
دامها باید برعلیه این بیماری واکسینه شوند تا از ابتلاء آنها و سرایت بیماری به انسانها جلوگیری شود
 
در موقع نظافت اصطبل یا طویله ، دهان و بینی را با پارچه تمیزی بپوشانید
 
برای شناسایی حیوانات بیمار یا مشکوک با مامورین دامپزشکی همکاری مناسب را داشته باشید
 
 از نگهداری دام آلوده در گله خودداری نموده و جهت حذف آن با نظر دامپزشکی اقدام نمائید

 در بین فراورده های لبنی ماست هرگز حامل عامل بیماری تب مالت نخواهد بود.

تشخیص بیماری

 
تشخیص بیماری تب مالت بر اساس علائم بالینی و آزمایشگاهی می باشد و بر اساس تصویب کمیته کشوری تشخیص تب مالت به صورت زیر تعریف شده است
 
تشخیص مشکوک
 
داشتن تب و لرز ، تعریق ، درد مفاصل و ضعف به همراه سابقه تماس با دام یا مصرف شیر یا فراورده های غیر پاستوریزه
 
تشخیص احتمالی
 
علائم بالینی همراه با تیتر رایت بالاتر 80/1
 
تشخیص قطعی
 
افزایش تیتر رایت به میزان چهار برابر پس از دوهفته و یا مثبت بودن تست 2ME (بیشتر از 20/1) و کومبس رایت (بیشتر از 40/1) یا جدا کردن عامل بیماری از کشت
 
خون ، مغز استخوان ، مایع مغز نخاعی و دیگر نمونه ها

 

درمان

 
درمان توصیه شده از سوی کمیته کشوری به قرار زیر است
 
در بزرگسالان
 
کوتریموکسازول به علاوه ریفامپین حداقل به مدت 8 هفته
 
در اطفال
 
 کوتریموکسازول به علاوه ریفامپین  به مدت 8 هفته
 
در زنان باردار
 
درمان مانند بزرگسالان است فقط در ماه اول و آخر حاملگی ریفامپین به تنهایی تجویز می شود

 

نکته : برای بهبود کامل و پیشگیری از عود بیماری مصرف دارو تا پایان دوره الزامی است

منابع:

http://www.mums.ac.ir/ch_roshkhar/fa/brucellosis

http://fa.wikipedia.org

 


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: تب مالت


تاريخ : چهارشنبه ٢٩ تیر ۱۳٩٠ | ٩:٠٥ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

نمرات درس میکروب شناسی عمومی در نیمسال دوم 89-90 روز چهارشنبه مورخه 29/04/90 تحویل اداره امتحانات دانشگاه خواهد شد.

با آرزوی موفقیت

دکتر موثق


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: نمرات میکروب شناسی عمومی


تاريخ : سه‌شنبه ٢۸ تیر ۱۳٩٠ | ۱٠:٥٩ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

موسسه اطلاعات علمی ( Institute for Scientific Information ) بانک اطلاعاتISI مرکزی برای فهرست نمودن و پوشش دادن جامع مهمترین مجلات علمی منتشره در دنیا به منظور تبادل اطلاعات میان پژوهشگران مختلف می باشد. شمار مجلات ISI ثابت نیست. یک مجله ممکن است در یک زمان٬ از مجلات ISI محسوب شود٬ اما به دلیل کاهش بار علمی٬ بعدا از لیست مجلات ISI کنار گذاشته شود. در حال حاضر بیش از ۱۶۰۰۰ مجله٬ در لیست ISI قرار دارند. هر ساله ۲۰۰۰ مجله جدید مورد ارزیابی قرار می گیرد و حدود ده درصد آنها به لیست ISI اضافه می شوند.
هر مجله علمی قبل از انتخاب شدن و فهرست شدن در ISIیکسری مراحل ارزیابی را پشت سر می گذارد. ازجمله عوامل مورد ارزیابی و رعایت استانداردهای بانک اطلاعاتی ISI ، کمیته علمی منتخب مجله، تنوع بین المللی مقالات چاپ شده در آن، نشر به موقع مجله و جایگاه نشرآن می باشد. لازم به ذکر است که هیچ یک از این عوامل به تنهایی مورد بررسی و ارزیابی قرار نمی گیرد بلکه با بررسی مجموع عوامل یک امتیاز کلی داده خواهد شد. از جمله مواردی که در ارزیابی مجله مورد توجه قرار دارد این است که عنوان مقالات، چکیده و کلمات کلیدی باید به زبان انگلیسی باشد همچنین توصیه می شود که منابع نیز به زبان انگلیسی نوشته شوند. اگر چه اطلاعات علمی مهم به تمامی زبانها به چاپ می رسد اما موارد ذکر شده باید به زبان انگلیسی باشد تا تحت داوری و ارزیابی ISI قرار گیرد زیرا ارزیابی کنندگان مجلات علمی در ISIنمی توانند عناوین و منابع بکاررفته در مقالات را به زبان انگلیسی ترجمه کنند. داوری علمی و تخصصی مقالات چاپ شده در مجله توسط داوران نام آشنای علمی از جمله عمده ترین موارد مورد توجه ارزیابی کنندگان می باشد که گویای اعتبار و غنای علمی مجله است.

ارجاع به خود یا self citation چیست؟
اگر منابع ذکر شده در مقاله٬ پژوهش نویسندگان خود مقاله باشد٬ این کار از ارزش مقاله می کاهد زیرا جنبه بین المللی بودن آن را ضعیف می کند. درجه ارجاع به خود مجلات ISI معمولا کمتر از ۲۰٪ است.

ضریب تاثیر یا درجه تاثیر یا Impact factor چیست؟
این عامل همه ساله توسط ISI برمبنای ارجاعات به هر یک از مجلات علمی آن محاسبه می شود و نتیجه در گزارشات ارجاع مجله یا Journal Citation Reports یا به اختصار JCR ٬ منتشر می شود. این ضریب٬ نه برای مقاله یا نویسنده٬ بلکه برای مجله محاسبه می شود. محاسبه برمبنای یک دوره سه ساله صورت می گیرد. فرضا اگر در سال ۸۴ جمعا ۴۰ ارجاع به یک مجله صورت گرفته باشد و در آن مجله در سال ۸۲ تعداد ۲۶ مقاله و در سال ۸۳ تعداد ۲۴ مقاله چاپ شده باشد٬ ضریب ارجاع آن مجله٬ از تقسیم ۴۰ بر ۵۰ به دست می آید که ۸/۰ است. یعنی به طور متوسط٬ هر مقاله آن نشریه ۸/۰ مرتبه مورد استناد مقالات دیگر قرار گرفته است.

ISI بودن یک مجله را چگونه تعیین کنیم؟
بهترین راه٬ مراجعه به سایت هایی نظیر تامسون است. زیرا همچنان که گفته شد٬ هم تعداد مجلات زیاد است و هم ISI محسوب شدن یک مجله ممکن است همیشگی نباشد.هر نشریه با هر امتیاز علمی در کشور چاپ شود اگر ضریب تأثیرش صفر باشد، در این پایگاه قرار نمی گیرد.(لینک تامسون در همین سایت قرار داده شده است)


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: isi


تاريخ : پنجشنبه ٢۳ تیر ۱۳٩٠ | ۱۱:۱٥ ‎ق.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

 

متاسفانه امروز در سایت خبر آنلاین خواندیم که :وزارت بهداشت از رسیدن تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به تهران خبر داده و گفته این بیماران در بیمارستان لقمان بستری هستند. امسال در کشور 8 نفر از این بیماری مرده اند

 رئیس بیماریهای قابل انتقال بین انسان و دام وزارت بهداشت، می گوید تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به تهران رسیده است. به گفته دکتر شیرزادی، تاکنون 8 مورد مشکوک به این بیماری در تهران شناسایی شده اند که تشخیص یکی از آنها قطعی است. وی آمار کشته شدگان این مرض وارداتی را از ابتدای امسال تاکنون 8 نفر در کشور عنوان می کند. همچنین امسال برای 37 بیمار به صورت قطعی، تشخیص تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، داده شد.

به گفته این مقام بهداشتی، در سال گذشته، 154 نفر در کشور به این بیماری کشنده آلوده شده اند و 28 نفر از این بیماران، به همین خاطر از دنیا رفته اند.

رئیس بیماریهای قابل انتقال بین انسان دام وزارت بهداشت پیش از این، در گفتگو با همشهری، تعداد مبتلایان به این بیماری را در کل کشور 82 نفر عنوان کرده بود.

وی در گفتگویش با خبرآنلاین تایید کرد بیشتر موارد ابتلا در استان سیستان و بلوچستان مشاهده شده، ولی به خاطر تجربه بالای پزشکان آن استان در مواجهه با این بیماری، موارد مبتلا، کمتر فوت کرده اند، ولی در سایر استانها به دلیل پایین بودن تجربه پزشکان، موارد مرگ و میر بیشتر مشاهده شده است.

تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، یک بیماری کشنده بین انسان و دام است که  عامل آن ویروسی بوده و به خاطر رعایت نکردن مسایل بهداشتی در ذبح و کشتار دام، از دام آلوده به انسان منتقل می شود و نیمی از مبتلایان در صورت عدم رسیدگی پزشکی، می میرند.

دکتر مسعود مردانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نیز از رسیدن تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به تهران خبر می دهد: "در حال حاضر، 2  بیمار از ورامین در بیمارستان لقمان بستری هستند."

این متخصص بیماریهای عفونی اعلام کرده دانشگاه شهید بهشتی برای نخستین بار داروی "ریباویدین" را به بیماران مبتلا داده و معلوم شده که این دارو روی بیماران موثر است.

پیش از این، رئیس مرکز بهداشت شهر قم، از آلوده شدن برخی از کارگران کشتارگاه در این شهر به تب خونریزی دهنده خبر داده بود. ولی اکنون دکتر مردانی می گوید گوسفندهای آلوده افغانی و پاکستانی، عامل اصلی ورود این بیماری کشنده به کشور شده اند و دکتر حسین جعفری، دامپزشک و معاون بهداشت و تضمین کیفیت سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران نیز این گفته را تایید می کند.

متخصصان بار دیگر به مردم هشدار داده اند برای جلوگیری از همه گیر شدن این بیماری کشنده، از مراکز مجاز عرضه دام، خرید کنند و از گوشتهایی که مهر سازمان دامپزشکی را دارند، استفاده کنند.

البته لازم به ذکر است که این بیماری از طریق نیش کنه آلوده  به گوسفند و انسان انتقال می یابد.

یکی از راههای سالم سازی لاشه دام آلوده قرار دادن لاشه بمدت 24 ساعت در سردخانه بالای صفر درجه می باشد که این نکته باید در کشتارگاههای کشور رعایت گردد. همچنین باید از آلودگی سایر مواد غذایی با گوشت خام آلوده خریداری شده در منزل جلوگیری نمود.

ویروس عامل بیماری به pH پایین حساس بوده و با کاهش pH در گوشت از بین می رود.

خبر برگرفته از سایت خبر آنلاین می باشد.


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: تب کریمه کنگو , ایران , بیماری مشترک


تاريخ : چهارشنبه ٢٢ تیر ۱۳٩٠ | ۱۱:٠٠ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()
از میان روشهای کنترل بهداشتی فرآیند تولید ، ‌روش تجزیه و تحلیل خطرو کنترل نقاط بحرانی که به سیستم HAZARD  ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT یا HACCP معروف است ، به عنوان یک سیستم کنترل ایمنی از اهمیت خاصی برخوردار میباشد به طوری که سازمان های بین المللی و اجرائی قوانین نظارت بر مواد غذائی به طور جدی نسبت به تداوم وپیشبرد این روش در مزارع پرورشی حیوانات ودرپروسه تهیه غذاهای مورد نیاز انسان تاکید دارند
 

 نظام HACCP کلیه خطرات ونقاط بحرانی را درطول زنجیره تولید ، عرضه و مصرف ونیز بیماریهای ناشی از مصرف تولیدات را بوسیله گروه HACCP که از اطلاعات علمی ومدیریتی کافی برخوردار هستند مورد بررسی قرار می دهد وخطرات احتمالی را که درطول مراحل تولید سلامت مواد غذائی را تهدید میکند ، تعیین وبه طور دقیق اندازه گیری می نماید

 

 تاریخچه :

 

سیستم HACCP برای اولین بار از سوی شرکت PILLBURY ناسا وآزمایشگاههای ارتش آمریکا برای حفاظت مواد غذائی فضانوردان مورد استفاده قرارگرفت این سیستم و اصول اجرائی آن توسط کمیته غذائی CODEX که وظیفه اجراء ‌استاندارهای مواد غذائی اعلام شده بوسیله دو سازمان FAO   و WHO را برعهده دارد ،‌شرح داده شده است

 

درسال 1996 به دنبال شیوع بیماری ناشی از میکرب ECDI 157 در کشور اسکاتلند ، آقای PENINGTON درگزارش خود توصیه نمود که به منظور حصول اطمینان از سالم بودن غذاها اصول HACCP در صنایع غذائی اجرا شود

 

 درحال حاضر درخصوص صنایع غذاهای دریائی و گوشت کشور انگلیس اجراء ‌سیستم فوق الذکر به صورت قانون ومقررات ویژه ای مطرح است به طوری که شرکتهای صنایع غذائی بایستی به منظور تولید محصولات استاندارد این سیستم را رعایت نمائید

 

 درسال 1971 این روش در اولین کنفرانس بین المللی نگهداری مواد غذائی برای کارخانجات غذائی مورد توجه قرارگرفت . درطی سی سال اخیر این سیستم به عنوان اولین شیوه ایمن سازی وحفاظت دربرابر عوامل میکربی گسترش یافته است.(1)کارآئی این روش از سایر روشهای رایج تعیین کیفیت مواد غذائی  که مبنی بر آزمایش محصول نهائی است بیشتر است .

 

 

 

HACCP شبیه به تکنیکهای ساخت کشور ژاپن می باشد که درآنها کیفیت محصول در بطن مراحل تولید طراحی می شود ژاپنی ها آموخته اند که کیفیت محصول نمی تواند با آزمایش کردن محصول نهائی حاصل شود و همین اصل در سلامتی مواد غذائی به کارگرفته می شود.

 

 لی (LEE)‌ اولین فردی بود که چگونگی به کارگیری این سیستم را برای محصولات دریائی بیان کرد.

 

 بر اساس گزارش بازدید هیات اعزامی جامعه اروپا به ایران در زمینه فعالیت های اولیه صید تا عرضه آن به مصرف کننده محصولات آبزیان ایران در لیست A جامعه اروپا قرار گرفته است و در واقع فرآورده های کارخانه های فرآوری این ماده غذائی در ایران از نظراجرای استاندارد HACCP مورد قبول جامعه اروپا است که موقعیت بزرگی برای کشور است.

 

 خلاصه ای از اجراء سیستم HACCP در کشور کانادا

 

 کشور کانادا دارای سیستم بازرسی پیشرفته مواد غذائی به نام FSEP (Food  SAFTY  ENHANCMENT  PROGRAM)است که بوسیله همکاری صنایع غذائی و دولت این کشور ایجاد شده و باعث افزایش ضریب سلامتی مواد غذائی گردیده است .

 

 

 

از سال 1991 روش مذکور توسط آژانس بازرسی غذا کشور کانادا ( CANADIAN  FOOD  INSPECTION  AGENCY) در کارخانجات تولید گوشت ،‌شیر،‌فرآوری عسل ،‌میوه جات و سبزیجات ،‌پوسته تخم مرغ و کارخانجات جوجه کشی اعمال می شود و در برگیرنده تمام مراحل اجرائی و علمی سیستم HACCP می باشد.

 

 در حال حاضر کلیه موسسات و کارخانجات فرآوری غذاهای دریائی و ماهی فعال دراین کشور دارای سیستم HACCPمی باشند و همچنین کشتارگاههای که به امر تولید گوشت اشتغال دارند و گوشت تولیدی خود را به کشور آمریکا صادر می کنند سیستم مذکور را در خط تولید خود رعایت می نمایند

 

 بر طبق مقررات بازرسین آژانس بازرسی غذائی کشور کانادا (CFIA) وظیفه دارند که از کارخانجات تولید مواد غذائی ،گزارشات و مستندات موجود در کارخانه و مراحل اجرائی سیستم HACCP در موسسات تولیدی بازدید بعمل آورند و چنانچه تشخیص دادند که سیستم مذکور مطابق آنچه درطرح پیش بینی شده نمی باشد می توانند نسبت به اصلاح آن مرحله اقدام نمایند و بدینوسیله سلامت ماده غذائی را تامین کنند.

 

 صنایع غذائی کانادا سالهای زیادی است که به ارزش سیستم HACCP پی برده و به تدریج از ابتدای سال 1990 برنامه FSEP را درصنایع غذائی خود به اجرا درآورده است  لذا با توجه به علاقه ای که صنایع مذکور نسبت به اعمال HACCP در مراحل تولید از خود ابراز داشته اند ، ‌آژانس بازرسی مواد غذائی مصمم است که درخصوص کشتارگاههای دام وطیور وهمچنین سردخانه های آنها برنامه فوق الذکر را به اجرا درآورد.

 

 

 

دلائل عمده ای که باعث شده برنامه FSEP مورد توجه بخش دولتی و صنایع مواد غذائی کانادا قرار گیرد به شرح زیر است :

 

 

 

1- با توجه به اینکه پایه واساس برنامه FSEP، سیستم HACCP می باشد لذا با اجراء آن خطرات تهدید کننده مواد غذائی کاهش یافته و ضایعات مواد غذائی به حداقل خود می رسد.

 

 

 

2- کمیته غذائی CODEX سیستم HACCP را به عنوان استاندارد پذیرفته شده بین المللی مشخص کرده است که می تواند سلامتی مواد غذائی را تضمین کند . از طرفی کشورهای صادر کننده گوشت به ژاپن ، آمریکا و استرالیا باید این سیستم را جهت صادرات در صنایع گوشت کشور خود اجراء کرده باشند

 

 6- با اجراء ‌این سیستم بازرسین CFIA و کارکنان بهداشتی شاغل در صنایع مواد غذائی مسئولیت بیشتری احساس کرده و در قبال تعیین و از بین بردن خطرات احتمالی متعهد تر خواهند بود ودر نهایت بازرسی بهتر وموثرتری صورت خواهد پذیرفت.

 

 برگرفته از سایت انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

 

موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: haccp , مواد غذایی


تاريخ : پنجشنبه ۱٦ تیر ۱۳٩٠ | ۱۱:۱۱ ‎ق.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

ذرات کوچک و سختی  هستند که در یک یا در دو کلیه تشکیل شده و گاهی به داخل حالب ها ( لوله های عضلانی باریکی که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند ) انتقال می یابند .

 

سنگ ادراری :

ذرات کوچک و سختی  هستند که در یک یا در دو کلیه تشکیل شده و گاهی به داخل حالب ها ( لوله های عضلانی باریکی که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند ) انتقال می یابند .

شیوع :

رویداد و ابتلا به سنگ دستگاه ادراری با توجه به سبک زندگی جوامع و نوع تغذیه آنان شایع است . بیشترین شیوع سنگ دستگاه ادراری در گروه سنی 18 تا 45 سال دیده می شود . معمولاً بزرگسالان بالای 30 سال از هر دو جنس ( زن و مرد ) را مبتلا می سازد اما در مردان 5 تا 10 برابر شیوع آن بالاتر است . میزان بروز سنگ های دستگاه ادراری  در کشورهای توسعه یافته بیشتر است که به دلیل مصرف زیاد پروتئین همراه با رژیم غذایی کم فیبر است .

انواع سنگ های دستگاه ادراری :  

سنگ های کلیوی براساس ترکیب سنگ ها به انواع مختلفی تقسیم می شوند . سنگ های کلسیمی ، شایع ترین نوع هستند و حدود 75 الی 80 درصد کل سنگ ها را تشکیل می دهند. شایع ترین نوع سنگ های کلسیمی ،«اگزالات کسیم » است . از انواع دیگر سنگ های کلیوی، می توان از سنگ های اسید اوریکی و سیستئینی نام برد  .

1- سنگ های اگزالات و فسفات کلسیم :

حدود 80% سنگ های کلیه ، از جنس اگزالات کلسیم هستند و بروز این نوع سنگ کلیه بیشتر در سنین میانسالی است . از جمله علل دیگر ، پرکاری پاراتیروئید ، افزایش اسید اوریک ادرار ، اسیدوز توبولی کلیه ، افزایش اگزالات ادرار و افزایش کلسیم ادرار می باشد . درمان اولیه شامل برطرف کردن عامل اصلی است .

2- سنگ های STRUVITE :

این سنگ ها از نظر شیوع ، بعد از سنگ های کلسیمی قرار می گیرند  که حاوی آمونیوم ، فسفات و منیزیم می باشند . در واقع این سنگ ها حدود 15-5% موارد سنگ دستگاه ادراری را تشکیل می دهند . این سنگ ها با عفونت های سیستم اداری ارتباط دارند . به این علت  به آنها سنگ های عفونی گفته می شود . شایع ترین عامل بیماری زایی که  بدنبال ایجاد عفونت سبب تشکیل سنگ ادراری می شود میکروب proteus mirabilis است . این عامل بیماری زا ، یک باکتری حاوی اوره آز است که اوره را می شکند . این آنزیم اوره را به آمونیاک تبدیل می کند و در نتیجه PH  ادرار را قلیایی می نماید در این محیط قلیایی Struvite رسوب می کند و بزرگ می گردد . معمولا این سنگ ها با جراحی برداشته می شوند .

3- سنگ های اسید اوریکی :

این سنگ ها حدود 4% موارد سنگ کلیه را تشکیل می دهند . افزایش دفع اسید اوریک در اثر اختلال در سوخت و ساز واسطه ای پورین ها رخ می دهد ، که مثلاً در بیماری نقرس دیده می شود . البته ممکن است در اثر بیماری های تحلیل برنده ی دیگر نیز که سبب تخریب شدن سریع عضلات می شوند ، هم به وجود آید .

4- سنگ های سیستئینی :

این سنگ ها حدود 1% موارد سنگ دستگاه ادراری  را تشکیل می دهند . این بیماری ژنتیکی نسبتاً نادر ، در اثر اختلال ژنتیکی در باز جذب کلیوی اسید آمینه ی سیستئینی رخ می دهد . لذا این ترکیب در ادرار تجمع می یابد . به این وضعیت سیستئینوری ( وجود سیستئین در ادرار ) گفته می شود . علت این اختلال ژنتیکی است . لذا در سنین کودکی بروز می کند و بیمار معمولا سابقه ی خانوادگی نیز دارد . این بیماری یکی از معمول ترین  علل سنگ کلیه در دوران کودکی و قبل از بلوغ است .

عوامل زمینه ساز بروز سنگ های کلیه :

1- کم تحرکی :

کم تحرکی که مثلا در هنگام بیماری یا ناتوانی رخ می دهد ، می تواند سبب برداشت کلسیم بیشتری از استخوان شده ، لذا غلظت کلسیم در ادرار افزایش می یابد .

2- اسیدوز توبولی کلیه :

در اثر نقص در تولید آمونیاک به وسیله ی کلیه و افزایش دفع کلسیم (توسط کلیه ) ایجاد می شود .

3- مصرف زیاد نمک :

براساس مطالعات ، مصرف زیاد نمک سبب افزایش دفع کلسیم در ادرار می شود .

4- افزایش کلسیم ادرار با علت  ناشناخته :

برخی افراد حتی با مصرف رژیم غذایی کم کلسیم ، به دلایل ناشناخته روزانه تا 500 میلی گرم کلسیم دفع می کنند .

5- افزایش اگزالات ادرار :

حدود نیمی از سنگ های کلسیمی به این ترکیب متصل می شوند . اگزالات به طور طبیعی تنها در چند ماده ی غذایی وجود دارد و دسترسی بدن به اگزالات به میزان جذب و دفع آن بستگی دارد که در همه ی افراد این نسبت یکسان نیست . تنها هشت ماده ی غذایی سبب افزایش دفع ادراری اگزالات می شوند . این مواد غذایی شامل : اسفناج ، ریواس ، چغندر ، آجیل ، شکلات ، چای ، سبوس گندم و توت فرنگی هستند . به طور طبیعی مقدار اسید اگزالیک دفع شده در ادرار  نباید بیشتر از 40-10 میلی گرم در روز باشد . تنها 10% این میزان از رژیم غذایی حاصل می شود و بقیه ی آن ، حاصل سوخت و ساز داخلی است .

اختلالات گوارشی توام با سوء جذب ، معمول ترین علت افزایش دفع ادراری اگزالات می باشند که در بیماری هایی مانند کرون وسلیاک دیده می شود . زیرا چربی جذب نشده ، کلسیم را در روده باند می کند و در نتیجه جذب اگزالات افزایش می یابد .

یک اختلال ژنتیکی نادر نیز باعث افزایش اگزالات در ادرار می شود که در نتیجه             سنگ های اگزالات کلسیم عود کننده ، ایجاد می شوند که نهایتاً نارسایی کلیه را ایجاد  می کند . بطوریکه این افراد معمولاً قبل از رسیدن به دهه ی سوم زندگی فوت می کنند .

6- افزایش مصرف پروتئین های حیوانی :

رژیم غذایی پر پروتئین همراه با افزایش دفع کلسیم ، اگزالات و اورات است . در واقع مصرف زیاد پروتئین حیوانی با بار اسیدی آن ( 1 میلی اکی والان هیدروژن در هر گرم پروتئین ) سبب افزایش دفع کلسیم می شود . لذا برخی محققان ، رژیم های غذایی گیاهی را به افراد مستعد ابتلا به سنگ های کلیه توصیه می کنند . 

7- کاهش مصرف فیبر غذایی :

افزایش فیبر غذایی ، سبب کاهش عوامل خطر تشکیل سنگ به خصوص سنگ های کلسیمی می شود .

بررسی ها نشان می دهد زمانیکه میزان نمک و مواد معدنی موجود در بدن افزایش یابد شرایط برای ابتلا به سنگ کلیه مساعد می شود .

از مهمترین عواملی که امکان ابتلای فرد را به سنگ کلیه افزایش می دهد ، عبارتند از :

- کم شدن میزان آب موجود در بدن به دنبال عدم مصرف مایعات و سکونت در محیطهای گرم

- عدم تحرک و فعالیت

- قرار گرفتن فرد در رده سنی 20 الی 40 سال

- مصرف داروهایی از قبیل ویتامین C ، داروهای مربوط به ضد ترشی معده و ...

- داشتن یک کلیه

- مصرف رژیم های غذایی غنی شده در پروتئین ولی ضعیف از لحاظ تامین میزان فیبر مورد نیاز بدن

اثر رژیم های غذایی بر سنگ کلیه

رژیم غذائی بیمار طبعاً در ایجاد  استعداد ابتلا وی به سنگ  ادراری نقش قابل توجهی ایفا می نماید .

سنگ های کلیوی بسیار شایعند و قابلیت بازگشت و تولید درد زیادی دارند . بیشتر این سنگ ها از کلسیم اگزالات تشکیل شده اند و هنگامی که سطح کلسیم ادرار از سطح طبیعی بالاتر می رود تشکیل می شوند .

تحقیقات جدید نشان می دهند که برای جلوگیری از برگشت سنگ کلیه محدودیت در مصرف پروتئین های حیوانی و نمک در رژیم غذایی موثرتر از کاهش مصرف کلسیم است . در یک بررسی مقایسه ای نشان داده شد که تنها 20 درصد کسانی که در رژیم غذایی خود از پروتئین های حیوانی و نمک کمتر استفاده می کردند دو بار مبتلا به سنگ کلیوی شدند . این در صورتی است که 38 درصد از کسانی که محدودیت استفاده از کلسیم را داشتند دچار بازگشت سنگ کلیه  شدند .  نتایج به دست آمده از تحقیقات دانشمندان ایتالیایی نشان می دهد کاهش  استفاده از کلسیم نه تنها موجب کم شدن درصد ابتلای دوباره به سنگ کلیه نمی شود بلکه باعث افت شدید کلسیم بدن و در نتیجه بیماریهای استخوانی به خصوص در بانوان می شود .

یک رژیم غذایی با مقدار کاهش یافته از پروتئین های حیوانی و نمک می تواند از دفع کلسیم اضافی  در ادرار جلوگیری می کند . مصرف پتاسیم نیز در کاهش دفع کلسیم بسیار موثر است .

علائم بالینی :

بیماران مبتلا به سنگ های کلیه معمولا با دوره های درد شدید و پیچشی (متناوب) که هر چند دقیقه یک بار می گیرد و ول می کند ، مراجعه می کنند . درد معمولا ابتدا در ناحیه پهلوها و پشت ، در پایین دنده ها ، ظاهر می شود که به تدریج به کشاله ران و ناحیه تناسلی انتشار می یابد و با دفع سنگ درد بیمار متوقف می شود .

بیماران به دلیل فعالیت دستگاه عصبی خود مختار (سمپاتیک) پوست سرد ، تعریق و حالت تهوع دارند . اکثر بیماران خون در ادرار،  دارند که ممکن است میکروسکوپی باشد و تنها با آزمایش ادرار مشخص شود یا کاملاً ادرار کدر یا تیره به نظر آید .

در بسیاری از موارد سنگ های کلیوی قادر به حرکت به سمت حالب نمی باشند و به این ترتیب نمی توانند نشانه ای مبنی بر وجود این بیماری در فرد ایجاد کنند . ولی اگر این سنگ ها قادر به حرکت باشند ، باعث بروز نشانه های زیادی در فرد می شوند  نشانه هایی از قبیل ،

- دردهای پهلو ( دردهای کولیکی فلانک ها )

- احساس درد  در  عضلات کمر

- وجود خون در ادرار و تیرگی رنگ ادرار

- حالت تهوع و استفراغ

- احساس سوزش در مجرای ادرار به هنگام خارج شدن ادرار از بدن

- تب و ...

عود سنگ های ادراری

چهل درصد بیماران مبتلا به اولین حمله سنگ کلیه در عرض 2 یا 3 سال دچار یک حمله مجدد می شوند و 75 درصد مبتلایان نیز در عرض 7 تا 10 سال دچار عود می شوند . به این دلیل پیشگیری ، مهمترین درمان است . تمام بیمارانی که دچار اولین حمله سنگ کلیه می شوند باید حدود 3 لیتر مایعات و عمدتا آب خالص بنوشند تا حداقل 2 لیتر ادرار در روز ایجاد کنند . در طول شب نیز حتما باید مایعات مصرف شود چون در این دوره ، غلظت ادار ، حداکثر است . مصرف پروتئین حیوانی و میزان مصرف روزانه نمک ، باید کاهش یابد و مشخص شده است این دو تعدیل غذایی ، خطر سنگ های کلیوی عود کننده را کاهش می دهند . خودداری از شرایطی که با تعریق بیش از حد همراه است نیز باعث کاهش ریسک عود بیماری می شوند .

در صورت وجود سنگ های کلسیمی باید از مصرف مقادیر خیلی زیاد شیر و              فرآورده های لبنی اجتناب شود . عوامل خطرزای عود سنگ های کلسیمی عبارتند از :

1- حجم کم ادرار 2- مصرف زیاد پروتئین های حیوانی  3- رژیم غذایی نامتناسب (مصرف بیش از حد کلسیم ) 4- پرکاری غده پاراتیروئید 5- در بستر افتادن طولانی مدت به هر دلیل 6- سوء مصرف الکل و برخی بیماری ها و داروها 7- کاهش حجم ادرار ناشی از بی آبی یا آب و هوای گرم و خشک و 8- مصرف بیش از حد غذاهای غنی از اگزالات مانند چای ، کوکاکولاها ، اسفناج و بادام زمینی که باعث افزایش جذب گوارشی « اگزالات » و ایجاد سنگ های « اگزالات کلسیم  » می شود .

تشخیص :

برای تشخیص سنگ های دستگاه ادراری از آزمایشات و تصویربرداری های مختلف استفاده می کنند . در ابتدا یک آزمایش ادرار برای تعیین PH ادار ، مشخص کردن خون در ادار و کشت ادرار برای رد کردن عفونت ، انجام می شود . رادیو گرافی ساده شکم و تصویربرداری از کلیه با تزریق داخل وریدی ماده حاجب (IVP) سونوگرافی و سی تی اسکن از دیگر اقدامات تصویری برای تشخیص سنگ کلیه است . در بیمارانی که از نظر شغلی یا تغذیه ای در معرض خطر بالای عود هستند   6 تا 8 هفته بعد از اقدامات اولیه و پیشگیری ، دو نوبت ادرار 24 ساعته جمع آوری می شود . تا براساس آن ، نوع سنگ را مشخص کنند و درمان لازم را به کار  برند .

 

 

 

 

 

درمان

اصول کلی :

- راههای درمان سنگ کلیه

- در صورت وجود یک سنگ کوچک منفرد بدون عارضه انسداد و عفونت  درمان سنگ به عواملی از جمله اندازه ، نوع ، تعداد و محل قرار گیری سنگ ، و وضعیت عملکردی کلیه بیمار بستگی دارد که ممکن است به درمان خاصی نیاز نباشد .

- در مورد سنگ های بزرگتری که خود به خود دفع نشده و باعث ایجاد عوارض ، عفونت یا درد شدید شده اند اقدامات درمانی به منظور حذف آنها لازم است . روش های مختلف درمانی در این زمینه عبارتند از : حل کردن سنگ به طریق شیمیایی ، در آوردن سنگ با آندوسکوپ ، خارج کردن سنگ از طریق پوست ، سنگ شکنی با کمک امواج شوکی از خارج بدن (ESWL) ، و به ندرت جراحی باز  و سایر رویکردهای درمانی جدید نیز در دست بررسی است .

- سنگ های ناشی از بالا بودن میزان کلسیم بدن بدلیل پرکاری غده پاراتیروئید نیازمند برداشت جراحی بافت پاراتیروئید غیر طبیعی باشند .

امروزه بیشتر سنگ های کلیه ، بدون نیاز به جراحی قابل درمانند . در چنین مواردی نوشیدن میزان زیادی مایعات و داشتن تحرک و فعالیت بهمراه درمان های داروئی مناسب کافی است که بتوان به دفع سنگ از بدن کمک کند . ولی زمانی هم هست که اگر سنگ کلیه به مدت طولانی در بدن باقی بماند ، می تواند باعث بروز عفونت ها و یا ناراحتی های حاد کلیوی شود ، در چنین مواردی دخالت های درمانی از جمله انجام شکن برون اندامی توصیه می شود .

توصیه ها :

بیماران مبتلا به سنگ کلیه باید از موقعیت هایی که در آنها بروز درد شدید ممکن است خطر آفرین باشد ، مانند کار بر روی داربست  دوری کنند . در صورت شروع حمله به فعالیت خود ادامه دهید  و اصلاً استراحت نکنید ، چون فعالیت و حرکت به دفع سنگ کمک می کند . حتماً رژیم غذایی خود را بر اساس نوع سنگ که با آزمایش آنالیزسنگ تشخیص داده شده ، تغییر دهید در مورد همه انواع سنگ های کلیه ، نوشیدن روزانه حداقل 3 لیتر مایعات و بیشتر از همه آب خالص ، ضروری است . رژیم غذایی کم پروتئین (حیوانی) و کم نمک ، کم چربی و پرفیبر ، پرهیز از نوشیدن آب های سخت و روغن های نباتی و جایگزینی آن با روغن های طبیعی حیوانی و گیاهی توصیه می شود .

برگرفته از سایت بیمارستان آریا


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: سنگ کلیه


تاريخ : شنبه ٤ تیر ۱۳٩٠ | ٢:۳٤ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

 

 

ماء الشعیر و در کل نوشابه‌های بر پایه مالت از شیره رقیق شده جوی جوانه زده بدست می‌آید.

این نوشابه‌ها از مالت، عصاره رازک، ساکارز، گلوگز، مالتوز،ویتامین ث، انواع ویتامین B ،اسید‌های آلی،انواع اسید‌های آمینه ،املاح معدنی و آب گازدار تشکیل شده‌ است.

مالت همان جوی جوانه زده‌ است که پس از گرفتن جوانه و خشک‌کردن مورد استفاده قرار  می‌گیرد.در هنگام جوانه زدن،آنزیم‌های مختلف که در جو بصورت نهفته بوده‌اند فعال می‌شوند و حتی بعضی از آنزیم‌های جدید هم بوجود می‌آیند.این آنزیم‌ها موجب هیدرولیز کربوهیدراتها می‌شوند و در نهایت نشاسته را به مالتوز تبدیل می‌نمایند.علاوه بر آن در اثر جوانه زدن،دیواره سلول‌های آندوسپرم تراوا شده و آنزیم‌ها می‌توانند به‌آسانی روی مواد داخل مالت اثر بگذارند.بالاخره در اثر جوانه زدن مقدار بعضی از ویتامین‌ها مانند تیامین و ریبوفلاوین و اسید پنتوتونیک نیز ببیشتر می‌شود.

 رازک یک نوع گیاه دارویی است که به عنوان آرامبخش و خواب آور (با افزایش سرعت به خواب رفتن و کیفیت خواب)، مسکن سردردهاى عصبى و درد مفاصل، ضدالتهاب، ضداسپاسم، اشتهاآور و طعم دهنده خوراکى مورد استفاده قرار مى گیرد و از عصاره آن به عنوان یک افزودنی در صنعت تولید ماء الشعیر استفاده می‌کنند زیرا رزین‌های موجود در گل رازک در نگهداری ماءالشعیر و دوام کف و زلال‌سازی آن نقش بسزایی دارد

 فرآیند تولید

 جودوسر پس از ورود به کارخانه به واحد بوجاری منتقل شده و در این مکان پاک و تمیز می‌شود.پس از جدا شدن کلیه ناخالصی‌های همراه،جو را به مخزن‌های شست‌وشو و ضد‌عفونی انتقال داده تا در مدت 30 ساعت شسته شود.در خاتمه این مدت،توده جو به سالن جوانه‌زنی پمپ می‌شود و در ابتدای سالن ریخته می‌شود.دستگاهی که در این مکان وجود دارد در هر حرکت رفت‌و برگشت خود توده را جابه‌جا می‌کند تا دانه‌ها از کف، رطوبت بگیرد.توده 5 روز در این سالن می‌ماند و بعد از این مدت به کوره می‌رود.دمای سالن بین 17 تا 20 درجه سانتی‌گراد و رطوبت آن بالای 70 درصد است که این شرایط باعث می‌شود تا جو بین 9 تا 11 میلی‌متر جوانه زده و به مالت تبدیل شود.

بعد از آن مالت به واحد پخت می‌رود.در اینجا مالت به دست آمده در مخزنی ریخته شده،30 دقیقه خیس خورده،آسیاب شده و در تانک پخت ریخته می‌شود.مالت را همراه با آب به مدت 3 ساعت و 30 دقیقه و در دمای 76 درجه سانتی‌گراد می‌پزند.بعد از گذشت زمان لازم مالت به تانک فیلتراسیون منتقل شده و در مدت 30 دقیقه تفاله از آن جدا می‌شود.مایع بدست آمده به تانک جوش منتقل شده و در آنجا عصاره رازک و شکر به آن افزوده می‌شود.

مایع بدست آمده به چیلر منتقل شده و در آنجا شوک حرارتی داده می‌شود.این شوک اولین قدم برای جلوگیری از الکلی شدن مایع است.آب جو دارای مخمر وحشی است که در محیط مساعد الکل تولید می‌کند.شوک حرارتی ایجاد شده باعث می‌شود که مخمر وحشی این اختلاف دما را تحمل نکرده و از بین برود.

شربت بدست آمده در این مرحله به سردخانه رفته و حجم آن با آب دو برابر شده سپس وارد دستگاه فیلتراسیون می‌شود.در این بخش مایع شفافی به نام ماء‌الشعیر بدست می‌آید.در سالن بسته‌بندی مایع بدست آمده در شیشه و یا قوطی ریخته می‌شود.پس از در‌بندی، این شیشه و قوطی‌ها به مدت 30 دقیقه در دمای 72 درجه سانتی‌گراد پاستوریزه می‌شود.در این مرحله محصول آماده حمل به بازار است.

 ارزش غذایی در 100 گرم ماءالشعیر

 

پروتئین

8گرم

مواد نشاسته‌ای

78 گرم

کلسیم

16 میلی گرم

فسفر

189 میلی‌گرم

آهن

2 میلی‌گرم

سدیم

3‌ میلی‌گرم

پتاسیم

160 میلی‌گرم

ویتامین B1

12 میلی‌گرم

ویتامینB2

ویتامین B3

5 میلی‌گرم

3 میلی گرم

 

 

منافع نوشیدن ماءالشعیر

از بیست اسید آمینه لازم و ضروری برای بدن 16 عدد از آنها در ماء الشعیر وجود دارد که این اسید آمینه‌ها برای رشد کودکان بسیار ضروری است و افزایش ضریب هوشی آنها تا حدود زیادی به تامین این اسید‌های آمینه در بدن بستگی دارد.

دارای انواع ویتامین‌های گروه B بوده که در رشد مو و جلوگیری از ریزش آن و حتی در رفع خستگی اعصاب و روان بسیار موثر است.

در هر لیتر این نوشابه حدود 20 میلی‌گرم ویتامین‌ث وجود دارد که با خوردن یک غذای ساده ویتامین دار کل ویتامین ث لازم برای بدن تامین می‌شود.

بدلیل داشتن خاصیت ضد عفونی‌کنندگی روده برای جلوگیری از بیماری وبا بسیار مفید است.

نوشیدن بیش از دو لیتر آن در عرض یک ساعت برخی از سنگ‌های کلیوی را دفع و مجاری ادرار را ضد‌عفونی می‌کند.

به علت داشتن اسید‌های آلی و PH اسیدی برای بیمارانی که ترشح اسید معده آنها کم است مفید بوده و در هضم غذا نیز موثر است.

از آنجاییکه این نوشیدنی سرشار از قند‌ها و ویتامین‌ها و املاح معدنی مختلف است برای مادران باردار و شیرده بسیار مفید است. 

علاوه بر اینها چون این محصول از منابع خوب ترکیبات فلاوونوئیدی،کاروتنوئیدی و آنتوسیانینی است مصرف آن در بهبود عملکرد عروق خون‌رسان و قلب،کاهش احتمال ابتلا به پرفشاری خون،سلامت کلیه‌ها،محافظت از بدن در برابر بروز سرطان و سکته‌های قلبی و مغزی بسیار موثر است.

 برگرفته از سایت بهسایت


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: ماءالشعیر , خواص آن


تاريخ : شنبه ٤ تیر ۱۳٩٠ | ٢:٢٩ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

با عنایت پروردگار فرصتی نصیب اینجانب شد تا در راه ارتقای آگاهی های بهداشتی کارکنان ارجمند واحد شبستر در خدمت آن بزرگواران باشم. امیدوارم که توصیه های بهداشتی غذایی مورد استفاده کارکنان ارجمند و خانواده محترمشان قرار گیرد. البته رعایت نکات گفته شد می تواند باعث پیشگیری از عوارض مصرف مواد غذایی آلوده و بروز انواع مسمومیت ها و عفونت های غذایی گردد.

در صورت داشتن هرگونه سوال بهداشتی می توانید از طریق همین وب سایت سوالات خود را مطرح نموده و در اسرع وقت پاسخ آن را دریافت نمائید. همچنین اگر پیشنهادی در مورد سایت و مطالب مندرج در آن دارید ، لطفا من را مطلع نمائید.

با تشکر

دکتر موثق


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: کارگاه , بهداشت مواد غذایی , دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر


تاريخ : چهارشنبه ۱ تیر ۱۳٩٠ | ۱٠:٠۳ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

مصرف سرانه نوشابه در ایران   44- 33 لیتر است در حالیکه مصرف این نوشابه ها در کشور های دیگر به میزان 11 تا 12 لیتر در سال است این مطلب مؤید آن است که هر ایرانی در سال 3 تا 4 برابر استانداردهای جهانی از نوشابه های گاز دار استفاده   می‌کند.

نوشابه های گاز دار ترکیبی از گاز دی اکسید کربن ، مواد افزودنی، شکر صنعتی و آب است.هر قوطی نوشابهُ گاز دار معادل 10 قاشق شکر ، 150 کالری ، 30-55 میلی گرم کافئین در رنگ های مصنوعی است. این مقدار شکر ، کالری و مواد افزودنی مضر در یک محصول که هیچ ارزش غذایی ندارد ، نگران کننده است.علاوه بر آن وجود بعضی از مواد نگهدارنده و نیز اسید بنزوئیک از جمله عواملی است که افراط کنندگان در مصرف نوشابه های گاز دار را به سوی بیماری های صعب العلاج و سرطان ها سوق می دهد . برخی از تاُثیرات زیان بار این نوشابه ها عبارتند از:

 اثر بر استخوان ها : مصرف مداوم و روزانهُ نوشابه های گاز دار به علت وجود اسید فسفریک در تنظیم کلسیم و فسفر بدن اختلال ایجاد می کند . این اختلال به سه صورت ممکن است رخ دهد:1) اسید فسفریک نوشابه های گاز دار در بدن موجب خروج یون کلسیم از استخوان ها می شود.2) اگر این نوشابه ها حاوی کافئین هم باشند، سبب کاهش جذب کلسیم در استخوان ها می شود. 3)املاح فسفات موجود در نوشابه های گاز دار ، مانع از جذب کلسیم وعده غذایی میشوند ، بنابر این با مصرف مرتب این نوشابه ها ، بدن با اختلال در جذب کلسیم رژیم غذایی مواجه می شود.

اختلال در جذب کلسیم باعث کمبود کلسیم بدن شده و در نهایت مشکلات استخوانی نظیر پوکی استخوان را بوجود می آورد.همچنین نوشابه های گاز دار به دلیل داشتن خاصیت اسیدی، سختی مینای دندان های شیری کودکان را از بین می برند.

به منظور تاُیید نظریهُ مزبور، مطالعه ای روی 40 دندان شیری فاقد پوسیدگی و سایش صورت گرفت و پس از اندازه گیری سختی مینای آنها ، این دندان ها در معرض نوشابه های گاز دار قرار داده شدند و سختی انها مجدداً مورد ارزیابی قرار گرفت .در پایان ملاحظه شد که سختی دندان های شیری ، به طور قابل توجهی بعد از مصرف نوشابه های گاز دار کاهش می‌یابد.با توجه به این که از دست رفتن سطح دندانی به محض رویش دندان در دهان آغاز می شود ممکن است آسیب به دندان های دائمی در دوران کودکی نیز دیده شود که این مسئله نه تنها برای رشد آتی دندان ها مخاطره انگیز است بلکه نیاز به ترمیم های وسیع را در آینده به دنبال خواهد داشت.از طرف دیگر اسید فسفریک و میزان بالای قند در این نوشابه ها به ترتیب منجر به سستی دندان ها شده و پوسیدگی دندان ها را تسریع می کنند.

 

اثر بر کلیه ها: بالا رفتن میزان اسید فسفریک در خون بر عملکرد کلیه ها تاُثیر منفی داشته، از آنجایی که کلیه ها قادر به دفع سریع آن نمی باشند باعث وارد آمدن فشار مضاعف به کلیه ها می شود. همچنین مصرف نوشابه های گاز دار سبب می گردد تا کلسیم از استخوان ها خارج شده و درون خون جریان یابد که این امر به نوبهُ خود موجب رسوب کلسیم اضافی در کلیه ها گردیده که در نهایت منجر به تشکیل سنگ‌های کلسیمی در کلیه ها می شود.

 

اثر بر دستگاه گوارش:به علت دمای پایین این نوشابه ها در دستگاه گوارش تاُثیر آنزیم‌های گوارشی کم شده و موجب پیدایش استرس در سیستم گوارشی می شود و در نتیجه غذای کمتری جذب بدن می شود و باقی ماندهُ غذای هضم نشده باعث ایجاد سموم و گاز های بد بو می گردد که از طریق جذب روده ای وارد خون شده و به تمام بدن منتقل می شود . و سر انجام پخش سموم در بدن باعث پیشرفت بیماری های گوناگون خواهد شد. علاوه بر آن اسید فسفریک نوشابه های گاز دار اسید کلریدریک موجود در معده را خنثی کرده در نتیجه عملکرد صحیح معده را تحت تاُثیر قرار می دهد.هنگامی که معده نا کار آمد گردید غذای مصرفی گوارش نیافته ، سبب سوء هاضمه،نفخ و کاهش جذب مواد مغذی می گردد .

برگرفته از سایت بهسایت


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: نوشابه های گازدار


تاريخ : چهارشنبه ۱ تیر ۱۳٩٠ | ۱٠:٠۱ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()
.: Weblog Themes By Slide Skin:.