بهداشت مواد غذایی

بهداشت مواد غذایی

کمبود کلسیم در نهایت منجر به پوکی استخوان(استئوپورز)می شود. شاید شما نیز نام این بیماری را بارها شنیده اید. ولی آیا با خطرات این بیماری آشنایی دارید؟

این عارضه در طول زمان باعث ضعیف‌شدن استخوان‌ها و افزایش احتمال شکستگی در آنها می‌شود.

 پوکی استخوان بیشتر در بین زنان رایج است تا مردان. امروزه در اکثر خانواده ها پوکی استخوان مشکل ساز می باشد.

هنگامی که توده کل استخوانی در حدود 35 سالگی‌ به اوج خود می‌رسد، همه بزرگسالان از  35 سال به بعد شروع به از  دست دادن توده استخوانی می‌کنند.
 
در  زنان میزان از دست رفتن استخوان پس از یائسگی که میزان هورمون استروژن افت پیدا می کند، سرعت می‌گیرد. از آنجایی که تخمدان‌ها استروژن می‌‌سازند، اگر هر دو تخمدان با عمل جراحی برداشته شوند، به سرعت از دست رفتن توده ا ستخوانی افزوده می‌شود.

علائم پوکی استخوان چیست؟

ممکن نیست بدانید پوکی استخوان دارید تا وقتی که علائم جدی آن را احساس کنید. علائم این بیماری  شامل شکستگی استخوان، کمر درد یا قوز  پشت است.

همچنین ممکن است قد شما در طول زمان کوتاه‌تر شود، زیرا پوکی استخوان می‌تواند باعث متلاشی‌شدن مهره‌ها (استخوان‌های ستون فقرات شما) شود.
این مشکلات معمولا پس از آنکه مقدار زیادی از  کلسیم موجود در استخوان از بین رود  اتفاق می‌افتد.

آیا خطر پوکی استخوان برای من وجود دارد؟

عوامل خطر ابتلاء به پوکی استخوان این‌ها هستند:

  • یائسگی قبل از 48 سال.
  • جراحی برداشتن تخمدان‌ها قبل از یائسگی.
  • کمبود کلسیم دریافتی.
  • ورزش نکردن به قدر کفایت.
  • استعمال دخانیات.
  • سابقه پوکی استخوان در خانواده.
  • مصرف مواد مخدر.
  • بدن لاغر و هیکل استخوانی کوچکتژ
  • پوست روشن (سفید پوست یا نژاد آسیایی)
  • پرکاری تیروئید
  • استفاده طولانی مدت از داروهای استروئیدی خوراکی.

موارد فوق فهرستی از چیزهایی است که  احتمال پوکی استخوان را افزایش می‌دهند.

بهترین راه برای پیشگیری از پوکی استخوان داشتن یک رژیم غذایی غنی از شیر سالم و لبنیات می باشد.متاسفانه در کشور ما اهمیت چندانی به تبلیغ مصرف شیر و لبنیات بخصوص در گروههای سنی پائین نمی دهند. امروزه رژیم غذایی کودکان بیشتر شامل انواع فست فودها و اسنک های مختلف می باشد. با توجه به آمار ارایه شده در مورد مصرف شیر و فرآورده های لبنی در ایران (79 کیلوگرم به ازای هر فرد در سال) و از طرف دیگر حذف برنامه تغذیه رایگان در مدارس دوره ابتدایی کشور ،در آینده با طغیان موارد ابتلا به پوکی استخوان مواجه خواهیم شد که باعث از دست رفتن خیل عظیمی از نیروی کار جامعه و خسارات اقتصادی ناشی از هزینه های درمان و مشکلای روحی افراد مبتلا خواهد بود.

توصیه سازمان بهداشت جهانی در مورد میزان مصرف سرانه شیر و لبنیات برای یک فرد با وزن متوسط در حدود 180 کیلوگرم در سال می باشد که در کشور ما فاصله ای 100 کیلوگرمی در مصرف شیر و فرآورده های آن مشاهده می شود. این میزان در کشورهای اروپایی 320 کیلوگرم و در کشور آمریکا 270 کیلوگرم می باشد.

به نظر اینجانب که تجربه ای 10 ساله در مورد بهداشت و سلامت غذا دارم با افزایش میزان تولید شیر و فرآوردههای دامی در کشور هم میتوان اشتغال زایی نمود و هم می توان میزان مصرف شیر و لبنیات را در جامعه با اعمال برخی مشوق ها نظیر کاهش قیمت محصول، اجرای برنامه تغذیه رایگان در مدارس(ابتدایی)، تخصیص یارانه های غیر نقدی(شیر و فرآورده های لبنی) و افزایش سطح آگاهی مردم افزایش داد.

به نظر می رسد که مسئولین وزارت بهداشت و درمان باید فکری برای حل این مشکل نمایند. 

تمام هزینه هایی که برای بهداشت و پیشگیری از بیماری ها در جامعه انجام می گیرد سرمایه گذاری برای آینده است چرا که نسلی سالم بهترین سرمایه هر کشوری است.


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: پوکی استخوان


تاريخ : یکشنبه ۳٠ امرداد ۱۳٩٠ | ٩:٤٩ ‎ق.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

شاید شما هم با فرارسیدن فصل گرما یکی از قربانیان مسمومیت های غذایی باشید.

با توجه به اینکه در اغلب مراکز عرضه غذا نکات بهداشتی رعایت نمی گردد همواره خطر ابتلا به انواع مسمومیت های غذایی وجود دارد.

یکی از مسمومیت های غذایی رایج مسمومیت غذایی استافیلوکوکی می باشد. یکی از غذا های آلوده که می تواند باعث بروز این مسمومیت گردد کباب می باشد .

این مسمومیت با علایم تهوع و لرز بعد از 2 تا 4 ساعت متعاقب مصرف غذای آلوده بروز می نماید و 24 تا 48 ساعت طول می کشد.

شاید این سوال در ذهن شما هم باشد که چرا تمام افرادی که از غذای آلوده مصرف می نمایند مبتلا به مسمومیت غذایی نمی گردند؟ منتظر پاسخ های شما در قسمت نظرات می باشم.

با آرزوی سلامتی برایتان در تابستان گرم

دکتر موثق


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: مسمومیت غذایی , تابستان


تاريخ : پنجشنبه ٦ امرداد ۱۳٩٠ | ۸:۳۳ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: خمیر گوشت


تاريخ : یکشنبه ٢ امرداد ۱۳٩٠ | ۱٠:۱٢ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

 


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: کیست هیداتیک


تاريخ : یکشنبه ٢ امرداد ۱۳٩٠ | ۱٠:٠٢ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()

دانشجویان محترم رشته دامپزشکی مقطع دکترای حرفه ای ،ورودی سال 89 تا مورخه 8/5/90 نمرات دروس ماهی شناسی(آقای دکتر قائم مقامی) و آمار حیاتی(آقای دکتر احمدزاده) اعلام خواهد شد.

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر

مدیر گروه دامپزشکی

دکتر موثق


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: ماهی شناسی , آمار حیاتی


تاريخ : یکشنبه ٢ امرداد ۱۳٩٠ | ۱۱:٤٧ ‎ق.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()
.: Weblog Themes By Slide Skin:.