بهداشت مواد غذایی

بهداشت مواد غذایی

چند روزی است که در رسانه های گروهی و بخش های خبری واردات گوشت گاومیش از هند به ایران مطرح شده است.در زیر مطالب مفیدی در مورد گوشت گاومیش ارایه شده است. البته لازم به ذکر است که در اغلب موارد سلامت گوشت اهمیت بیشتری نسبت به ترکیب آن دارد. در برخی موارد خریداران برای خرید گوشت ارزان تر اقدام به خرید گوشت دام های مسن می نمایند که کیفیت مناسبی نخواهند داشت.

گاومیش یک حیوان چند منظوره‌ای است که علاوه بر تولید شیر و گوشت، از قدرت بدنی آن نیز در کارهای مزرعه استفاده می‌گرددد. بیش از 90% جمعیت گاومیش جهان در قاره آسیا زندگی می‌کند و حدود 50% این تعداد در کشور هند پرورش داده می‌شود.
اما اگر گوساله جوان تحت شرایط تغذیه‌ای متراکم پرورش یافته و در سن مناسبی کشتار شوند گوشت این حیوان ترد و خوش‌خوراک خواهد بود که می‌تواند با گوشت گاو در شرایط سنی و وزنی یکسان رقابت کند.
بر اساس گزارش FAO حدود 30% تولید سالانه هند از گاومیش بدست آمد که اکثریت این تولید شامل گوشت دامهای مسن و حذفی می‌باشد. که به علت داشتن فیبریلهای ضخیمتر ارزش غذایی کمی دارد. اما اگر گوساله جوان تحت شرایط تغذیه‌ای متراکم پرورش یافته و در سن مناسبی کشتار شوند گوشت این حیوان ترد و خوش‌خوراک خواهد بود که می‌تواند با گوشت گاو در شرایط سنی و وزنی یکسان رقابت کند.

مقایسه خصوصیات گوشت گاو و گاومیش

گاو و گاومیش هر دو به خانواده گاوسانان تعلق دارند که از لحاظ تولید شیر و گوشت برای انسان اهمیت بسیاری دارند. برخی از ویژگی‌های گوشت این دو حیوان در جداول زیر با یکدیگر مقایسه شده است.

 جدول- مشخصات فیزیکی لاشه گاو و گاومیش که در سن 36 هفتگی کشتار شده‌اند

مشخصات

گاو

گاومیش

قطر الیاف عضله

کم

زیاد

تراکم الیاف عضله

زیاد

کم

رنگ گوشت خام

تیره تر

روشن تر

ظرفیت نگهداری آب

کم

زیاد

گوشتی بودن

کم

زیاد

رنگ گوشت پخته

روشن تر

تیره تر

تردی

کم

زیاد

آبدار بودن

کم

زیاد

مشخصات  لاشه گاو و گاومیش که در سن 36 هفتگی کشتار شده‌اند
 

ویژگی

گاو

گاومیش

الف) ترکیبات شیمیایی خام (درصدی از لاشه فابل مصرف)

آب

0/72

0/71

پروتئین

3/21

8/20

چربی

1/3

1/7

خاکستر

8/0

9/0

انرژی(KJ)

473

615

ب) میزان اسیدآمینه (G/16G Protein)

ایزولوسین

8/4

0/5

لوسین

1/8

1/8

لایزین

9/8

4/8

متیونین و سیستین

0/4

9/3

فنیل آلانین و تایروزین

0/8

7/6

ترئونین

6/4

8/3

تریپتوفان

1/1

0/1

والین

0/5

5/4

میزان اسید چرب در چربی ذخیره شده (درصدی از کل اسیدهای چرب)

پالمیتیک

2/29

3/18

استئاریک

0/21

4/24

پالمیت اولئیک

4/4

0/3

اولئیک

5/31

1/44

لینولئیک(اسید چرب ضروری - EFA)

6/1

9/2

لینولئیک (EFA)

2/1

9/0

آراشیدونیک (EFA)

0/1

2/0

میزان مواد معدنی در لاشه قابل مصرف (mg/100g)

کلسیم

0/14

5/7

فسفر

214

213

آهن

3/2

7/2

سدیم

100

111

پتاسیم

350

324

میزان ویتامین در لاشه قابل مصرف (mg/100g)

تیامین (B1)

15/0

06/0

ریبوفلاوین (B2)

26/0

19/0

نیاسین

30/6

30/6

پیرودوکسین (B6)

30/0

44/0

سیانوکوبالامین (B12)

00/1


منابع

سایت http://www.roostanet.ir


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: گوشت , گاومیش , هند


تاريخ : چهارشنبه ٢٦ فروردین ۱۳٩٤ | ٦:۳٥ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()
.: Weblog Themes By Slide Skin:.