بهداشت مواد غذایی

بهداشت مواد غذایی

با توجه به درخواست مکرر بازدید کنندگان عزیز از وبلاگ مبنی بر توضیح قسمت های مختلف آزمایشگاه مواد غذایی  مطالب پیوستی تقدیم حضورتان می گردد. منبع مطالب درج شده سایت معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پژشکی اصفهان می باشد.

آزمایشگاه غذا
وظیفه کنترل مواد اولیه مورد مصرف در صنایع غذایی و مواد غذایی فرآوری شده در کلیه مراحل تولید، عرضه و توزیع از طریق انجام آزمونهای ارگانولپتیکی، فیزیکی، شیمیایی، میکروبی و سم
شناسی بر اساس استانداردهای موجود را بر عهده دارد. این آزمایشگاه از بخشهای مختلف
غلات و فرآورده های آن،  شیر و فرآورده های لبنی، گوشت و فرآورده های پروتئینی، میوه و سبزی و فرآورده های آن، چربیها و روغن ها، شیمی مواد اولیه، ادویه و چاشنی،  رنگ، اسانس، ظروف و بسته بندی، سم شناسی و میکروب شناسی تشکیل شده است.

بخش نمونه گیری
در این واحد کلیه نمونه های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی که از ادارات نظارت بر مواد
غذایی و آشامیدنی سراسر کشور و همچنین نمونه های جمع آوری شده از سطح عرضه و...
تحویل گرفته شده و پس از کد گذاری جهت کار به بخشهای مربوطه ارسال می گردد.
همچنین وظیفه جمع آوری پاسخ از بخشها و هماهنگی جهت تهیه پاسخ نهایی را بر عهده دارند.

بخش میکروب شناسی
در این بخش کلیه نمونه هایی که به آزمایشگاه غذا وارد می شود و نیاز به آزمون میکروبی دارد مثل آرایشی، بهداشتی، غذایی، آشامیدنی، ضد عفونی کننده ها آزمایش می شود. کلیه آزمونها مطابق با استانداردهای بین المللی و روشهای معتبر پایه ریزی شده است.

بخش سبزیجات و میوه جات
در این بخش. فرآورده های میوه و سبزی، قارچ بسته بندی، سبزی های بسته بندی، آبمیوه،  کنسانتره، خشکبار، کنسرو سبزیجات و کمپوت ها، مواد اولیه در تولید آبمیوه، آنزیم آمیلاز،
پکتیناز، مواد رنگبر، پکتین و لوا شک در این بخش ازمایش می شود.

بخش لبنیات
در این بخش شیر خشک، غذای کودکان شیر خوار،  شیر خشک صنعتی، پودر پنیر، پودر اب پنیر، بستنی، شیر بسته بندی و فرآوری شده، خامه،  پنیر، پنیر پیتزا، دوغ، لاکتاز، امولسیفایر ها،
کشک، قره قروت و بستنی یخی در این بخش آزمایش می شود.

بخش رنگ
وظیفه اصلی بخش شناسایی و جستجوی رنگها در فرآورده های  خوراکی، آشامیدنی آرایشی و بهداشتی و همچنین در بعضی فرآورده های داروئی می باشد. ارزیابی مواد اولیه وارداتی و جستجوی رنگهای غیرخوراکی در فرآورده های خوراکی که بعنوان تقلب استفاده می شود از دیگر
مهارتهای این واحد می باشد.

بخش سم شناسی
بخش سم شناسی یکی از مهمترین واحدهای این اداره بوده که وظیفه بررسی و شناسایی و آنالیز آلاینده های شیمیایی مواد غذایی را که شامل باقیمانده سموم، فلزات سنگین،
مایکوتوکسین ها... را بعهده دارد. اهمیت و موقعیت استراتژیک بخش در صدور گواهی
بهداشتی  پسته صادراتی ایران از نظر وجود و میزان آفلاتوکسین است که بر اساس روشهای
معتبر و جدید انجام می پذیرد.
بخش بسته بندی و ظروف
در این بخش بسته بندی مواد غذایی، سلولزی، فلزی، شیشه ای، پلیمر، خمیر کاغذ، کاغذ، فیلم، ظروف وارداتی، مقوا، کاغذ موم دار و فیلم های چند لایه، مواد اولیه لاک PET (پلی اتیلن ترفتالات) آزمایش  می شود.

بخش روغن ها وچربی ها
در این بخش روغن های خوراکی، جامد و مایع، آفتابگردان، سویا، ذرت، پنبه دانه، هسته انگور، کره، مارگارین، دیمودان بعنوان امولسیفایر، آنتی اکسیدان های استفاده شده در روغن، ویتامین های محلول در چربی، کره کاکائو، خاک رنگبر و..... آزمایش می شود.

بخش شیمی غذا
در این بخش نوشیدنی های دم کردنی، آب بسته بندی شده و آشامیدنی، انواع نوشیدنی های دارای قند، انواع نوشابه های رژیمی و انرژی زا، تمام فرآورده های قندی (مربا، قند و شکر، عسل،
نبات، آب نبات، تافی، شکلات و.......)، کلیه مکمل های غذایی، تمام فرآورده های رژیمی و مواد اولیه استفاده شده در صنایع غذایی (ویتامین ها، اسید ها، تنظیم، محافظ های میکروبی، امولسیفایر ها، افزودنی، تنظیم کننده های
PH) آزمایش می شود.

بخش ادویه جات و چاشنی
در این بخش ادویه جات پودری یا کامل، نمک ید دار، نمک ساده، یدات پتاسیم، انواع سس های خوراکی، رب انار، سرکه، ترشی، آبلیمو، آبغوره، آب نارنج، جوز هندی و هل و..... آزمایش می شود.

بخش شیمی دستگاهی
نمونه هایی که در این بخش کار می شود بطور مستقیم فقط نمونه آب معدنی و آشامیدنی، نمونه های بخش های دیگر که نیاز به آنالیز دستگاهی دارند با دستگاه های گاز کروماتوگرافی
GCSPECTROPHOTOMETER,
ATOMI
ABSORBTION, HPLC
, .....

انجام می شود.

بخش گوشت و فرآورده های پروتئینی

در این بخش فرآورده های گوشتی، مرغ و ماهی، تخم مرغ، منابع گوشت، کنسرو، سویا کنسرو های گوشتی، ژلاتین، پودر تخم مرغ کامل، همبرگر، سوسیس و کالباس .... اندازه گیری می شود.

بخش غلات
دراین بخش غلات ، فرآورده های غلات، حبوبات شامل دانه غلات، ماکارونی، کیک و کلوچه، چیپس، رشته، نشاسته، چوب شور، بیسکوئیت، غذای کودک، بهبود دهنده، شیرینی، سمنو، پیراشکی، خمیر پیتزا، آرد نخودچی، سوخاری و سوپهای آماده در این بخش آزمایش می
شود
.

منبع: سایت معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

 


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: آزمایشگاه , مواد غذایی


تاريخ : پنجشنبه ۱٤ فروردین ۱۳٩۳ | ٦:۳٦ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()
.: Weblog Themes By Slide Skin:.