بهداشت مواد غذایی

بهداشت مواد غذایی
تب مالت یک بیماری میکروبی واگیردار بین انسان و دام است که از حیوانات به انسان منتقل می شود.این بیماری از سالیان قبل به صورت بومی در ایران وجود داشته
 
و هر ساله موجب ابتلاء تعداد زیادی از انسانها و متعاقب آن ناتوانی افراد می گردد همچنین در اثر ابتلا ء دام ها باعث سقط جنین ، کاهش وزن ، کم شدن شیر و منع
 
فروش و صادرات دام گشته و صدمات اقتصادی هنگفتی را به دنبال دارد

 

راههای سرایت بیماری به انسان

 
 
عامل این بیماری می تواند از راه دستگاه گوارش ، تنفس و همینطور از راه جلدی به بدن انسان وارد شود

 

راههای عمده انتقال عبارتنداز

 
مصرف شیر خام و فراورده های لبنی آلوده خصوصا پنیر تازه ، سر شیر و بستنی خامه دار ، فله (تهیه شده از آغوز یا جک)
 
 آلوده بودن ظروف مورد استفاده در حین شیر دوشی
 
تماس مستقیم با بافتهای آلوده دامی مثلا حین کمک در زایمان دام مبتلا و یا تماس با پوست و مواد دفعی دامهای مبتلا
 
 تنفس گرد و غبار موجود در هوای طویله و اصطبل دامها و یا آزمایشگاه ها
 
 احتمال انتقال بیماری از طریق خون ، پیوند مغز استخوان و انتقال مکانیکی آلودگی توسط حشرات نیز وجود دارد

 

علائم بیماری

 
این بیماری می تواند به صورت حاد ، تحت حاد یا مزمن بروز نماید
 
علائم کلی بیماری شامل موارد زیر است
 
ثابت ترین یافته تب می باشد که بین 5/37 تا 40 درجه متغییر بوده می تواند با احساس سرما یا لرز تکان دهنده همراه باشد .دردهای منتشر بدن ، سر درد ، تعریق
 
شدید بویژه شبها ، ضعف و خستگی  ، بی اشتهایی ، لاغری و افسردگی ، بزرگ شدن کبد ، طحال و غدد لنفاوی از سایر علائم تب مالت می باشد

 

راههای پیشگیری

 
برای جلوگیری از ابتلا به تب مالت رعایت نکات زیر ضروری است
 
در صورت مصرف شیر خام قبل از مصرف آنرا به مدت 20 دقیقه در حالت جوش قرار دهید. 
 از مصرف خامه و بستنی غیر پاستوریزه و پنیر تازه خودداری نمائید
 
پنیر تازه و بی نمک قبل از مصرف به مدت 2 ماه در آب نمک قرار دهید تا در صورت آلودگی میکروب بیماری از بین برود
 
 از تماس با جنین سقط شده دام خودداری نمائید.
 
 ظروف مخصوص شیر دوشیدن را قبل از استفاده با دقت کامل شستشو دهید
 
 شیر دامی که جدیداً سقط جنین داشته را مصرف نکنید (لازم به ذکر است گوشت حیوانات مبتلا به تب مالت اگر خوب پخته شود قابل استفاده است)
 
از تماس مستقیم با بافتهای آلوده حیوان خودداری نمائید.(بویژه ترشحات دستگاه ادراری ، تناسلی و دهان )
 
دام تلف شده ، سقط شده و ترشحات رحمی دامهای آلوده را سوزانیده یا به مقدار کافی بر روی آنها مواد ضدعفونی کننده ریخته به طور بهداشتی دفن نمائید. در
 
صورت لزوم تماس با ترشحات رحمی و دام تلف شده سعی شود از دستکش استفاده گردد
 
 از کشتار پراکنده دامها در فضای باز بایستی پرهیز نمود
 
دامها باید برعلیه این بیماری واکسینه شوند تا از ابتلاء آنها و سرایت بیماری به انسانها جلوگیری شود
 
در موقع نظافت اصطبل یا طویله ، دهان و بینی را با پارچه تمیزی بپوشانید
 
برای شناسایی حیوانات بیمار یا مشکوک با مامورین دامپزشکی همکاری مناسب را داشته باشید
 
 از نگهداری دام آلوده در گله خودداری نموده و جهت حذف آن با نظر دامپزشکی اقدام نمائید

 در بین فراورده های لبنی ماست هرگز حامل عامل بیماری تب مالت نخواهد بود.

تشخیص بیماری

 
تشخیص بیماری تب مالت بر اساس علائم بالینی و آزمایشگاهی می باشد و بر اساس تصویب کمیته کشوری تشخیص تب مالت به صورت زیر تعریف شده است
 
تشخیص مشکوک
 
داشتن تب و لرز ، تعریق ، درد مفاصل و ضعف به همراه سابقه تماس با دام یا مصرف شیر یا فراورده های غیر پاستوریزه
 
تشخیص احتمالی
 
علائم بالینی همراه با تیتر رایت بالاتر 80/1
 
تشخیص قطعی
 
افزایش تیتر رایت به میزان چهار برابر پس از دوهفته و یا مثبت بودن تست 2ME (بیشتر از 20/1) و کومبس رایت (بیشتر از 40/1) یا جدا کردن عامل بیماری از کشت
 
خون ، مغز استخوان ، مایع مغز نخاعی و دیگر نمونه ها

 

درمان

 
درمان توصیه شده از سوی کمیته کشوری به قرار زیر است
 
در بزرگسالان
 
کوتریموکسازول به علاوه ریفامپین حداقل به مدت 8 هفته
 
در اطفال
 
 کوتریموکسازول به علاوه ریفامپین  به مدت 8 هفته
 
در زنان باردار
 
درمان مانند بزرگسالان است فقط در ماه اول و آخر حاملگی ریفامپین به تنهایی تجویز می شود

 

نکته : برای بهبود کامل و پیشگیری از عود بیماری مصرف دارو تا پایان دوره الزامی است

منابع:

http://www.mums.ac.ir/ch_roshkhar/fa/brucellosis

http://fa.wikipedia.org

 


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: تب مالت


تاريخ : چهارشنبه ٢٩ تیر ۱۳٩٠ | ٩:٠٥ ‎ب.ظ | نویسنده : دکتر موثق | نظرات ()
.: Weblog Themes By Slide Skin:.