سوال تحقیقی برای دانشجویانی که درس کنترل کیفی مواد غذایی را در نیمسال دوم 96-97 اخذ نموده اند.

آیا میتوان ماده غذایی بسته بندی شده را که یک روز از تاریخ انقضای آن گذشته است را مصرف نمود؟ دلایل توضیح داده شود؟

/ 6 نظر / 237 بازدید
jamshidivet

مواد غذایی ب 2دسته فساد پذیر و غیر فساد پذیر تقسیم میشوند. تاریخ انقضا برای مواد فساد پذیر مهم بوده و باید تا ان تاریخ مصرف گردند و بعد از آن به دلیل احتمال بروز مسمومیت غذایی مصرف نگردند مانند شیر و لبنیات و... . در مورد دسته دوم مواد غذایی ک فسادپذیر نیستند تاریخ به بخش تاریخ مصرف که ماده غذایی در آن تاریخ دارای بهترین کیفیت برای مصرف هست و تاریخ انقضا که بهتر است در آن تاریخ مصرف نگردد تقسیم میشود.

donorism

برای پاسخ به این سوال باید ابتدا معیارهای بیان تاریخ مصرف مواد غذایی را برسی نمود. طبق تعریف سازمان غذا و داروی ایران در «دستورالعمل اجرایی حداقل ضوابط برچسب گذاري فرآورده های غذایی و آشامیدنی» بازنگری چهارم: شهریور 1393، تاریخ انقضای مواد غذایی (Expiration Date) «تاريخي است که پايان دوره مصرف را تحت شرايط نگهداری بيان شده و با توجه به شرایط خوب ساخت واحد تولیدی مشخص مي کند. بعد از این تاریخ فرآورده احتمالا صفات کيفي عادي و ایمنی مورد ادعای تولید کننده یا مورد انتظار مصرف کننده را نخواهد داشت و نباید آن را مصرف کرد.» که در این تعریف به هر دو مورد ایمنی و کیفیت در مواد غذایی پس از تاریخ مصرف اشاره شده است. همچنین این سند تعریف تاریخ انقضا را از عبارات « تاريخ دوام حداقل Date of Minimum Durability / بهترين قبل از Best Before» متمایز دانسته و ضمن الزام تولیدکنندگان به درج تاریخ تولید و انقضای محصول، معیار را استاندارد های ملی ایران قرار داده است. اما در مورد مواد غذایی تولید شده در کشور های دیگر باید به قوانین کشور مبدا توجه داشت. به عنوان مثال در ایالات متحده آمریکا هیچ الزامی در قوانین فدرال برای درج تاریخ اتمام امنیت ماده غذایی وجود ندارد و تاریخ انقضای درج شده روی محصول تنها بیانگر مدت زمانی تخمینی برای کیفیتی عالی در محصول است. « وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا USDA » مرجع قانون گذاری درمورد تاریخ انقضای کالا، در توضیح امنیت مواد غذایی پس از تاریخ مصرف در وبگاه خود چنین نوشته:« اگر تاریخ انقضای ماده ی غذایی (بجز شیر خشک کودکان) در حین نگهداری در منزل بگذرد، تا قبل از بروز نشانه های فساد باید قابل مصرف باشد. فساد خوراک در بو، طعم یا بافت ناشی از باکتری های فاسد کننده است. اگر در ماده غذایی چنین خراب شدگی هایی دیده شد نباید خورده شود.» و مصرف کننده را تنها از خرید و مصرف شیر خشک تاریخ مصرف گذشته منع کرده است. / وهاب جمالی - دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی

121332323

ممکن است یک ماده ی غذایی از تاریخ مصرف آن نگذشته باشد ولی بو و مزه ی نامطلوب بدهد و ممکن است یک ماده غذایی از تاریخ مصرف آن گذشته باشد ولی بو و طعم نامطلوبی نداشته باشد . لذا آنچه که برای ما اهمیت دارد حواس 5 گانه ماست . در نتیجه اگر یک ماده ی غذایی یه یک روز از تاریخ مصرف آن گذشته است را باید ببینیم که بو و طعم نامطلوب دارد یا خیر.. اگر بو و مزه ناملوب داشت نمی شود استفاده کرد / محمدعلی محتشمی

amina

نشانه های خفیف تر مسمومیت غذایی حاصل از مصرفتخم مرغ منقضی شده، علایمی مانند درد شکم، گاز معده و اسهال است و علایم شدیدتر آن حالت تهوع و استفراغ را نیز شامل می شود. باکتری های ای کلای و لیستریا می توانند در گوشتهای آماده مصرف و بسته بندی شده نیز به همان خوبی که در تکه های گوشت تازه ایجاد می شوند، رشد کنند.باید آن را در عرض کمتر از یک هفته مصرف کنید پس یک روز هم یک روز است.سبزیجات و سالاد بسته بندی بهترین زمان مصرف دارند که تجاوز از حدود آن منجر به فساد این مواد میشود،جوانه ها بسیار سریع فاسد شده و اگر چند ساعت در بیرون یخچال باشند فاسد میشوند،نباید آنها را حتی یکروز پس از انقضا مصرف کرد چون مسمومیت زا هستند،گوشت خام را هم باید ۲۴ ساعت پس از یخ زدایی مصرف کرد طبق یافته های محققان استرالیایی این مواد را حتی یکروز پس از انقضایشان نمیتوان مصرف کرد:تخم مرق،گوشت خام بسته بندی،سبزیجات اماده،جوانه ها،توت ها،پنیر نرم منابع:yjc _ wctivebeat

mahtabfaraji

خیر،مسمومیت های ناشی از مواد غذایی دو دسته اند:مسمومیت حادکه علایمش سریع ظاهر شده ومزمن که طی سالیان باعث بروز بیماری هایی چون سرطان میشود زمانیکه از انقضا مواد غذایی بگذرد میکرو ارگانیسم هایی که از فعالیتشان جلوگیری شده بود شروع به رشد و تکثیر و تولید توکسین میکنند. با توجه به نوع ماده غذایی،نوع باکتری درونش،حدت باکتری،مقاومت بدنی فرد و میزان باکتری یا سم تولید شده یکی از دو مسمومیت رخ خواهد داد بعلاوه برای مواد غذایی جدول ارزش غذایی داریم که با توجه به آن بازه ی مناسب برای مصرف غذا معلوم میشود و در کل هرچقدر از زمان تولید کمتر بگذرد ارزش غذای مورد نظر بالاتر خواهد بود. مهتاب فرجی،دانشجوی دامپزشکی،واحدشبستر

dvmsh

 مواد غذایی به دو دسته فسادپذیر مانند شیر و گوشت که فساد آنها زودتر و غیر فساد پذیر مانند کیک و حبوبات که فساد آنها دیرتر  اتفاق می افتد تقسیم میشوند. "تاریخ انقضا نیز به دو صورت نوشته میشود: "بهترین تاریخ مصرف یعنی تا آن تاریخ میتوان از محصول استفاده کرد بعد از آن تاریخ هم میتوان استفاده کرد اما محصول دیگر کیفیت اولیه خود را ندارد. بهترین تاریخ فروش" یعنی تا آن زمان محصول باید خریده شود پس از آن دیگر نباید محصول عرضه شود. اگر محصول در دسته فسادپذیرها باشد و در روز انقضا خریداری شود مسلما باید سریع مصرف شود. اما اگر در دسته ای باشد که فساد دیرتر صورت میگیرد محصول کیفیت اولیه را ندارد ولی مصرف آن مسمومیت حادی ایجاد نمیکند البته باید توجه داشت که حتما باتوجه به تاریخ انقضای محصول آنرا خریداری کنیم و تا قبل از اتمام آن، ماده غذایی را مصرف کنیم. زیرا به هرحال میکروارگانیسم هایی در این مواد هستند که با فعال شدن سبب بروز مسمومیت های حاد میشوند و یا در طولانی مدت برای بدن ضرر دارند....نازنین شعبان سلمانی،دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی